Бања Лука: Суфинансирање набавке трактора за све

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић у петак, 7. јуна, је представницима републичких удружења пољопривредника саопштио да је намјера Министарства да сви захтјеви за суфинансирање набавке трактора и механизације буду одобрени и исплаћени.
Како је владао велики интерес међу пољопривредницима, а у жељи да Министарство изађе свима у сусрет, одлучено је да се средства из аграрног буџета прерасподјеле и да се прихвате сви захтјеви пристигли за механизацију, што је у петак наишло на једногласну подршку представника удружења пољопривредника, на састанку са министром Пашалићем и његовим сарадницима у Министарству.
Подсјећамо, Агенција за аграрна плаћања Републике Српске објавила је јавни позив за капиталне инвестиције у пољопривреди, који је затворен 23. маја, на којем су се пољопривредници могли пријавити између осталог и за суфинансирање набавке трактора и тракторских прикључака односно механизације у пољопривреди, а по Правилнику о капиталним инвестицијама Министарство суфинансира 30 до 35% уложених средстава у набавку механизације.
Министарство је, осим тога, упознало пољопривреднике да се кроз процес оцјењивања захтјева и континуирану комуникацију са пољопривредницима дошло до сазнања да се појавио један број лица која су покушала изнудити новчану накнаду од пољопривредника како би им наводно обезбиједили добијање средстава по основу јавног позива за капиталне инвестиције.
Министарство истиче да су одлуком да се прихвате сви захтјеви, самим тим сваки од оваквих покушаја постали безуспјешни, да су незаконити и да пољопривредници сва оваква сазнања требају пријавити Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

Извор: ba.ekapija.com