Бања Лука: Ученици у посјети предузећима

Министарство просвјете и културе у сарадњи са Градском развојном агенцијом Бања Лука организује посјете ученика основних школа бањолучке регије привредним субјектима како би се ученици завршних разреда упознали са одређеним занимањима те лакше опредијелили за одређена занимања која су у складу са потребама тржишта рада.
Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић заједно са ученицима завршног разреда бањолучке ОШ „Алекса Шантић“ и власником предузећа „Крајина клас“ Сашом Тривићем обишла је производни погон овог предузећа у Дебељацима код Бање Луке.
Она је појаснила да је ријеч о почетку организованих посјета привредним субјектима које је Министарство просвјете и културе усагласило са Привредном комором Републике Српске и Унијом удружења послодаваца Републике Српске с циљем да се ученици завршних разреда основне школе што боље упознају са занимањима за која се могу школовати.
“Циљ данашње посјете је да се ученици упознају са оређеним занимањима и да им се олакша одлука приликом уписа у средње школе. Уколико ученике не доведете на лице мјеста, они немају визију како све изгледа и функционише у производњи, а важно је и да сазнају која су све радна мјеста заступљена“, рекла је Тривићева.
Она је најавила да ће оваквим посјетама бити обухваћени и остали погони прехрабмене, те металске, дрвопрерађивачке и текстилне индустрије у Републици Српској.
„Желимо предузети све кораке како бисмо креирали што квалитетнију уписну политику и ускладили образовни систем са тржиштем рада те омогућили ученицима стицање потребних знања и вјештина за одређена занимања и олакшали им пут до запослења“, истакла је министар Наталија Тривићева.
Саша Тривић је изразио задовољство што су представници пословне заједнице у прилици да заједно са Министарством просвјете и културе развијају концепт промоције занимања и предузећа, ради усклађивања уписне политике са потребама тржишта рада.
“Пројекти посјете погонима пружају дјеци прилику да се упознају са разним занимањима и лакше изаберу шта је то што би вољели радити у животу, а како би било мање погрешних избора и каснијих преквалификација “, додао је Тривић.
Ивана Љубојевоћ и Аљоша Гудраш, ученици деветог разреда Основне школе „Алекса Шантић“, изразили су задовољство због прилике да посјете овај прехрамбени производни погон, истичући да им је било занимљиво упознати се процесима производње.
Ученици ОШ „Алекса Шантић“ посјетили су данас и погоне предузећа „Еxцлусиве лингерие“ и „Дрвопродекс“ у Бањој Луци.

drvoprodex-banjaluka1

Извор: ЦИДЕА