Бања Лука: За штету од суше 11 милиона КМ

Влада Републике Српске закључила је јуче да ће пољопривредницима до краја августа бити уплаћено 11 милиона КМ због огромне штете од суше, иако ће тачна процјена по појединачним културама бити позната у наредном периоду.
Предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић навела да ће тиме бити реализовано више од 50 одсто овогодишњег аграрног буџета, с обзиром на то да је до сада исплаћено 20 милиона КМ, као и све обавезе из 2016. године.
“То ће значити да ће све доспјеле обавезе до овог периода бити у потпуности извршене, што је атипична ситуација зато што се никада не постиже та динамика у аграру, цијенивши да највећи дио обавеза доспијева у посљедњем кварталу године”, рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.
Она је рекла је да ће, уз редовно измирење обавеза, највјероватније из Фонда солидарности, бити уплаћено и пет милиона КМ кроз посебан пакет мјера подршке јесењој сјетви, а једна од мјера може бити да се повећају количине регресираног горива са 80 на 100 литара.
Напомињући да је Влада Српске и овај пут, као и када су биле поплаве 2014. године, прва у региону реаговала са сетом мјера, Цвијановићева је додала да ће пољопривредницима бити исплаћено и пет милиона КМ из клириншког дуга за капитална улагања, прије свега, за системе за наводњавање.
Након сједнице Владе Републике Српске на којој је разматран извјештај о утицају суше на пољопривредну производњу, као и приједлог могућих мјера, Цвијановићева је навела да би пољопривредници могли добити и додатних 10 милиона КМ ако буде усвојен закон о акцизама.
Она је појаснила да би тиме за пољопривреду било обезбијеђено укупно 80 милиона КМ.
“Позивамо челнике на нивоу БиХ да изврше своје обавезе у погледу овог закона, не само зато што је то дио Реформске агенде него зато што ће то значити додатних 10 милиона КМ и за пољопривреду, али исто тако и додатних 10 милиона КМ за Фонд здравственог осигурања”, поручила је Цвијановићева.
Један од закључака Владе Српске је и захтјев Савјету министара, посебно Министарству спољне трговине и економских односа, да хитно ријеши проблем са Хрватском у вези са правилником којим је ова земља повећала таксе за преглед воћа и поврћа са 12 на 270 евра или да буду уведене реципрочне мјере.
Влада Срспке закључила је и да се у оквиру Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске припреми цјелокупан приједлог краткорочних и дугорочних мјера када је ријеч о пољопривреди, које би Влада разматрала на некој од наредних сједница.
Извор: СРНА