Берковићи: Пољопривредници ће посадити 1,5 милиона садница паприке

На подручју општине Берковићи почела је садња пољопривредних култура, међу којима доминира паприка, а очекује се да ће ове године бити посађено око 1,5 милиона садница паприке на око 15 хектара земљишта, изјавио је Срни замјеник начелника општине Бојан Самарџић.

Самарџић је рекао да је посађено 185.000 садница јагоде, парадајз ће бити посађен на око четири хектара, а осим тога пољопривредни произвођачи производе и бијели лук, купус и друго.

Према његовим ријечима, у Берковићима постоји 197 регистрованих пољопривредних газдинстава, а један од горућих проблема пољопривредника је обезбјеђење довољне количине воде за наводњавање.

“Општина Берковићи је усмјерена на рјешавање тог проблема, један од стратешких пројеката је изградња система за наводњавање. Општина је ушла у пројекат `Отпорност и конкурентност пољопривреде` који се реализује кроз пројекат Свјетске банке, а носилац пројекта је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске”, рекао је Самарџић.

Он је рекао да општина Берковићи треба да учествује са 10 одсто у том пројекту, а тренутно се ради на изради пројектне документације за коју општина издваја 10.000 КМ.

Самарџић је рекао да општина Берковићи настоји да подстакне пољопривреднике да искористе средства по јавним позивима ЕУ, прије свега у оквиру пројекта “ЕУ за пољопривреду”, те додао да су конкурисали са пет пољопривредних газдинстава.

“Пројекат је вриједан око 100.000 КМ, ЕУ учествује са средствима од око 75 одсто, општина Берковићи 10 одсто, а корисници 15 одсто”, рекао је Самардџић.

Он је навео да ће општина Берковићи 40.000 КМ издвојити за подршку пољопривредним произвођачима, а средства ће бити подијељена по пројектном принципу.

Пољопривредни произвођач из Берковића Горан Дука рекао је Срни да се бави производњом паприке, бијелог и црвеног лука, парадајза, кромпира, трешње, јагоде, а бави се и пластеничком производњом, те годишње посади око 50.000 садница различитих пољопривредних култура.

Он је рекао да је уз помоћ породице посадио 30.000 саднице паприке на око три дунума земљишта, као и 2.000 садница парадајза, бијелог лука, кромпира, те око 2.500 садница жуте паприке у пластеничкој производњи.

Дука је рекао да своје пољопривредне производе продаје на штанду у Берковићима, као и на пијацама у Херцеговини, те истакао да је задовољан продајом, будући да становништво тражи домаће производе.

Он је напоменуо да је наводњавање веома важно за пољопривредне културе, те истакао да је нарочито у љетним мјесецима проблематично напајање водом, јер је велика производња у Берковићима, а самим тим и потрошња воде, па су и рестрикције воде честе у тим мјесецима.

Дука је рекао да је тај проблем ријешио тако што је направио три базена, односно акумулацију са више од 2.000 литара кубних воде.

Извор: Општина Берковићи