Бијељина: Афирмација омладинског предузетништва

Развојна агенција града Бијељина организовала је прошлог петка прву конференцију омладинског предузетништва, која је наставак континуираног дјеловања ове агенције на промоцији и афирмисању предузетничког дјеловања међу грађанима, а посебно међу младим становништвом.
Марко Влачић, директор Развојне агенције града Бијељина, рекао је да посвећују пажњу развоју предузетничке иницијативе код младих о чему свједоче претходне три године током којих су успјешно реализовали неколико пројеката запошљавања младих до 35 година.

“Само у прошлој години смо имали рекордан износ средстава по овом јавном позиву гдје смо за 42 предузетника млађа од 35 година додијелили 200.000 КМ. Настављамо наше активности у том правцу, а једна од њих је и ова конференција на којој ће заинтересовани за покретање властитог бизниса имати прилику да чују искуства оних који су тај пут успјешно прошли”, рекао је Влачић.

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић истакао је опредјељење актуелног сазива градског парламента да олакша пословање свима који желе изаћи из “сиве зоне” пословања, а нарочито покретања почетних бизниса младих предузетника.

“Као резултат тих мјера, неколико десетина младих особа је искористило финансијска средства подршке која је додјељивала градска Развојна агенција. Неки од њих данас су подијелили своја искуства, као и гости који су сличан пут прошли у другим срединама”, рекао је Ђурђевић новинарима.

Харун Шабановић из Брчког израдио је мобилну апликацију “Капљица”, прву такве врсте у Брчко Дистрикту, која је намијењена лакшем проналажењу добровољних давалаца крви.

“Чињеница је да у 21. вијеку немамо уређен систем у овој области тако да су људи који дођу у стање потребе за хитном трансфузијом бивају препуштени сами себи. Наша апликација има за циљ повезивање и едукацију добровољних давалаца крви, а развили смо је у сарадњи са Одјељењем за здравство у Влади Брчко Дистрикта и са Црвеним крстом”, рекао је Шабановић.

Конференцији је присуствовао и Срђан Лалић, декан Економског факултета из Брчког, који је указао на потребу стратешког синергијског дјеловања власти, привреде и образовања.

Извор: СРНА