Бијељина: Повољнија набавка сјемена

У сарадњи са Владом Рeпублике Српске, Градска управа Града Бијељина ће обезбиједити сјемена пољопривредним произвођачима за поновљену сјетву по изузетно повољним условима. Пољопривредници ће платити ова сјемена 50 одсто кроз своје производе фабрици „Сава Семберија“, 10 одсто цијене ће бити плаћено из градског буџета, а преосталих 40 одсто ће платити пољопривредни фондови – истакао је данас Градоначелник Бијељине Мићо Мићић приликом посјете газдинству Младена Митровића који је један од најгледнијих повртара у Доњем Црњелову.
Обилне кише претходних седмица нанијеле су штету на семберским њивама, а приноси јечма, пшенице и лубенице су значајно угрожени и касниће. У пластеницима се предстоји берба бијеле паприке, краставца и купуса, а нешто касније и паприке роге.
– Ове године се показала сва предност пластеничке производње, али мала количина поврћа се производи у затвореном простору, јер производњу у Црњелову, а и у остатку Семберије у највећој мјери, чини повртларство на отвореном. Ми смо фабрика под ведрим небом – нагласио је Митровић.
Он је навео и да велики проблем представља недостатак радне снаге, као и све мањи број младих људи који одлучују да остану на селу.
Након домаћинства Митровић, Градоначелник је посјетио градилиште система за наводњавање у Доњем Црњелову који ће покрити 511 хектара обрадивихповршина, а дио је  ширег пројекта наводњавања Семберије, којим се планира обухватање 11.000 хектара земљишта.
– Поред овакве времеске прогнозе прије можемо говорити о одводњавању, али овде је и то урађено. Прокопани су канали и постављене препумпне станице, паизвођачи излазе на крај са овим проблемима и настављају реализацију овог важног пројекта за Семберију, упркос непрестаним кишним данима. Свако ће имати могућност да наводњава своје парцеле из система чију изградњу финасирају заједно Влада РС и Градска управа – најавио је Мићић.
Он је позвао власнике њива које се налазе на траси система за наводњавање да дођу и договоре се са извођачем гдје ће бити прикључак за њихове парцеле, да би систем наводњавања био оптимално искоришћен.
– Циљ овог пројекта је лакша, једноставнија и повољнија производња, како би домаћи производи били што конкурентнији. Очекујемо да ће вода која ће се користити из система за наводњавање бити до три пута јефтинија него ова која се сад доводи до њива уз помоћ пумпи и мотора – најавио је Мићић овом приликом.
Извор: Град Бијељина