Примјер успјеха у производњи млијека

Фарма музних крава породице Лакић из семберског села Батковић примјер је како се вриједним радом, добром генетиком и квалитетном исхраном постиже успјех у производњи млијека.

Никола је прије три деценије у штали имао шест крава, а данас у три објекта затвореног и полуотвореног типа има 90 грла, од чега тренутно 30 у мужи.

Десна рука му је син Ђорђе који се након петогодишњег рада и живота у Њемачкој са породицом вратио у родно село.

Николино дугогодишње искуство, а Ђорђева младост и љубав према селу и пољопривреди, уз свакодневни труд и рад, дају резултате. Пуне су штале, али и гараже.

На фарми се дневно произведе 700 литара млијека.

Исхрана је кључ свега, 70 одсто хране производе сами. Николин син Ђорђе, прије повратка у село, мјесецима је обилазио њемачке фарме. Оно што је сазнао и научио тамо већ шест година примијењује на свом газдинству.

Захваљујући подстицајима осавремењују производњу.

Од прошле године у функцији је нови систем за мужу, чиме су значајно олакшали овај посао. Ђорђе се није покајао што се из Њемачке са супругом и двоје дјеце вратио на породично имање .

Схватио је, каже, да је боље на кућном прагу.

Оно што је његов отац протеклих година створио, у Њемачкој у данашње вријеме, каже, не би могао да заради и направи за пет-шест живота.

Није се покајао, у производњи млијека за сада види перспективу, а ако буде исплативија спреман је да повећа број грла, иако је недостатак земљишта ограничавајући фактор.

Извор