Бијељина: Расте број отворених радњи

У Бијељини је настављен десетогодишњи тренд већег броја пријављених у односу на одјављене занатско-предузетничке радње и након деценија вођства трговине први пут је највише пријављених предузетничких радњи у занатству, саопштено је из градског занатско-предузетничког удружења “Предузетник”.
“Протекла година је, због пандемије вируса корона и свих забрана, ограничења и отежаних услова рада, била сигурно најтежа у историји не само бијељинског него и свјетског предузетништва, стога је ово податак који заиста радује, храбри и буди наду у боље сутра јер су наши предузетници међу ријеткима у Републици Српској, БиХ и окружењу који се могу похвалити оваквим резултатом”, истичу из “Предузетника”.
Према подацима Градске управе Бијељина, током прошле године одобрење за рад добило је 257 предузетника, а стално је одјављено 185.
Право на привремени престанак рада током године користила су 253 предузетника, а на крају године у том статусу било их је 88, док је наставак рада пријавило 46 предузетника, а надлежни орган Градске управе је по службеној дужности одјавио 36 предузетника.
“Што се структуре по дјелатностима тиче, још једно пријатно изненађење јер је послије деценија вођства трговине у прошлој години, први пут, највише пријављених предузетничких радњи у занатству, гдје је пријављено 67, а одјављене 43 занатске радње”, наводи се у саопштењу.
Истиче се да занатство чини 32 одсто укупног броја активних предузетника у Бијељини.
“У трговини су пријављене 63, а одјављено је 67 радњи, с обзиром на то да трговинске радње очигледно не могу издржати конкуренцију мегамаркета, док је у угоститељству однос готово изједначен са 52 пријаве и 50 одјава”, подаци су Удружења “Предузетник”.
Највећи скок забиљежен је код агенција за интелектуалне услуге, са 42 пријављене и само шест одјављених.
Наводи се да агенције и услуге чине 15 одсто од укупног броја активних предузетника у Бијељини, а саобраћај шест процената.
Укупан број активних предузетника у граду је на крају прошле године био 1.866, што је за 12 више него годину раније.
“Додатно радује чињеница да је задржан број активних жена предузетника, којих је на крају прошле године било 702 или 37,62 одсто од укупног броја предузетника у граду”, кажу у удружењу “Предузетник”.

Извор: СРНА