Бијељина: Све више пријављених занатско-предузетничких радњи

Вишегодишњи тренд раста пријављених у односу на одјављене занатско-предузетничке радње настављен је у Бијељини и током првих пет мјесеци ове године, а укидањем фискализације смањен је притисак на ову дјелатност.
– Овај тренд у Бијељини пратимо још од 2011. године када смо имали изједначен однос пријављених и одјављених радњи, а до тада смо пратили негативан тренд од увођења фискализације истакао је извршни директор Занатско-предузетничког удружења “Предузетник” Миле Стевић.
Он је додао да је од укидања фискализације почео позитиван тренд, те да је из ресорног министарства потврђено да је Бијељина у том смислу лидер, јер се једино ту константно прати већи број пријављених у односу на одјављене радње.
Стевић каже да се много очекује од измјена и допуна Закона о занатско-предузетничкој дјелатности који доноси значајне новине у погледу регистрације предузетника те пореске дисциплине.
– Свим члановима желим да скренем пажњу да овај закон по први пут предвиђа 200 КМ казне за предузетнике који не плате чланарину нашој комори. Имали смо и досад чланство на обавезној основи, али нисмо имали инструменте за наплату чланарине – рекао је Стевић.
Према подацима ЗПУ “Предузетник”, у Бијељини је регистровано око 1.800 предузетника.

Извор: СРНА