Бијељина: Унапређење практичне наставе за дефицитарна занимања

Предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Стево Савић изјавио је да се БиХ и Република Српска суочавају са дефицитом кадрова, односно одређених занимања која су потребна привреди, а да је друштво коначно препознало проблем те је дошло до измјене Закона о средњем образовању.
“Имали смо потпуну неусклађеност онога што тржиште рада тражи и онога што се нуди. Постојала је и потреба за одређено осавремењавање, у смислу унапређења процеса дуалног образовања”, рекао је Савић новинарима.

Он је истакао да је Подручна привредна комора учинила додатни напор да из властитих прихода издвоји дио новца који је усмјерен у пружање подршке средњим школама у смислу набавке одређених помагала која су неопходна за квалитетније обављање практичне наставе.

Савић је навео да је ријеч о 10 средњих школа са подручја Бијељине, а донирана су средства у износу око 10.000 КМ.

Он је изразио наду да ће на овај начин подстаћи и друге да учине додатан напор како би помогли школама да опреме своје кабинете и да квалитетније изводе практичну наставу.

Директор Подручне привредне коморе Бијељина Славица Марковић изјавила је да на овај начин желе показати младима да друштво ипак брине о њима и обезбјеђује им боље услове за обављање практичне наставе, како би након завршетка школовања квалитетно обављали посао у привредним друштвима.

“Привредна комора је препознала ове проблеме и ми смо у складу са Законом који је донесен о средњем образовању оформили центар за дуално образовање у Привредној комори, те радимо много активности да бисмо унаприједили образовање, а све са циљем да када заврше школу буду што припремљенији за рад у нашим привредним друштвима”, рекла је Марковићева новинарима.

Подручна привредна комора Бијељина организовала је завршни дан пројекта “Унапређење и извођење практичне наставе за дефицитарна занимања” који је реализован са циљем што боље афирмације тражених стручних занимања и квалитетнијим условима за извођење практичне наставе у средњим школама.

Извор: СРНА