Бољи квалитет, мањи трошкови, веће количине млијека

Са максималних 30.000 евра гранта C2C фонда подржан је и даљи развој мљекаре „Пађени“ из Билеће. Они су ова средства искористили за набавку и инсталирање опреме код коопераната за чување сировог млијека и едукацију произвођача. Укупна вриједност пројекта је 86.000 евра.

Реализацијом овога пројекта мљекара ће обезбиједити бољи квалитет млијека, смањити трошкове и створити услове за повећање количина сировог млијека постојећих и укључење нових произвођача.

„Значај пројекта је још већи јер на овај начин подржавамо и бројне породице које производе млијеко. У пројекат је директно укључено око 145 произвођача млијека. Међу њима има и повратничких породица којима је ово једини извор прихода, а често су сви чланови домаћинства ангажовани на фарми. Ту има и младих људи које задржавамо на селу. Захваљујући мљекари они имају гарантован откуп и исплату“, кажу у овој успјешној компанији.

Мљекара „ПАÐЕНИ“ основана је 1999. године и почетни капацитет је износио скромних 130 литара на дан. Данас је то савремено опремљен погон који има дневни капацитет прераде 100.000 литара свјежег млијека, које се откупљује од преко 1000 коопераната са подручја 22 општине Херцеговине, Романије и Подриња. Сирово млијеко прерађује се у 30-ак млијечних производа и пласира на тржиште цијеле БиХ, земље окружења (Црну Гору, Србију, Хрватску) и у Шведску. Пратећи трендове развоја мљекара стално осавремењује производне линије и развојем нових производа настоји задовољити потребе потрошаца. Налази се у природном окружењу, на брдско-планинском подручју надморске висине од око 650 м.

Захваљујући средствима Шведске агенције за међународни развој и сарадњу Сида/Амбасаде Шведске у Босни и Херцеговини успостављен је Challenge to Change, C2C, програм. Пројекат проводе Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА и Развојна агенција Републике СрпскеРАРС. Партнер у пројекту је и Регион Остерготланд, Источна Шведска. Главни циљ пројекта је јачање привредног развоја у БиХ, као и сарадње Шведске и БиХ.

padjeni-3 padjeni-4padjeni-5