Братислава: Разговарано о пољопривредној сарадњи РС и Словачке

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске проф.др Стево Мирјанић разговарао је јуче у Братислави са помоћником министра пољопривреде Словачке Републике Антоном Стредаком, о могућностима сарадње Републике Српске и Словачке у области пољопривреде.
За министра Мирјанића, који се налази у дводневној посјети Словачкој, јуче је уприличен пријем у Министарству пољопривреде Словачке, а том приликом је министар Мирјанић представио потенцијале пољопривредне производње у Републици Српској и могућности за страно инвестирање.
У разговорима у Министарству пољопривреде Словачке било је ријечи о могућностима сарадње у области земљишне политике, идентификације и контроле кретања животиња, те дефинисања политике подстицаја зависно од услова привређивања.
Разговарано је и о искуствима Словачке у трансформацији власничких односа над пољопривредним земљиштем и пољопривредним субјектима у току транзиционог периода, унутрашњој организацији тржишта пољопривредним производима и организацији ланаца снабдијевања у оквиру примарне производње и финалне прераде.
Министар Мирјанић ће обићи и неколико пољопривредних предузећа-фарми, а предвиђен је и састанак са представницима групације „Полновакиа Аграр“, те посјета центрима за репродукцију и ратарску прозводњу у околини Братиславе.
Другог дана посјете министар Мирјанић ће обићи центар за производњу сточне хране у Шали, фарму кока носиља у Бернолакову, а посјета се завршава састанком у Малинову, у административном центру групације „Полновакиа“.
Извор: Влада Реублике Српске