Братунац: Берба малине у пуном јеку

Берба малине на подручју општина средњег Подриња у пуном је јеку, а узгајавичи предају малину хладњачарима и откупљивачима “на слијепо” јер још није објављена откупна цијена.
Предсједник Управног одбора Удружења малинара Братунца, Милића и Сребренице “Виламет” Иван Стојановић рекао је новинарима да је откупна цијена малине позната у сусједној Србији и да износи око седам КМ за килограм, док је цијена малине у Федерацији БиХ /ФБиХ/ од 6,5 до 7,5 КМ за килограм, док једино у Српској још није позната иако је већ половина бербе.
“Откупљивачи из сусједне Србије нуде 6,5 КМ за килограм малине и плаћају одмах при преузимању. Нисмо ту понуду прихватили, а уколико наши откупљивачи не буду платили малину по цијени која је у окружењу у идућој сезони малину ћемо продавати само онима који саопште и понуде најбољу цијену”, рекао је Стојановић.
Он каже да се очекује да ће идуће године бити у функцији нови гранични прелаз за промет робе преко моста “Братољуб” и да ће то омогућити малинарима да своју робу продају по најбољој цијени и условима који ће бити познати на почетку бербе.
Овогодишњи принос малине је за око трећину мањи него претходних година, тврде узгајивачи, али је веома добар квалитет рода.
Стојановић сматра да веће цијене малине неће довести до повећања површина под засадима овог воћа јер недостаје радна снага за обраду плантажа и малинарство на овом подручју постаје породични бизнис, односно величина малињака зависиће од броја чланова породице који ће радити у њима.
На појединим дијеловима братуначке општине недавни град причинио је значајну штету малинарима која се још процјењује.

Извор: СРНА