Братунац: Постављена два нова пластеника

У новоформираном расаднику јагодичастог воћа у Чолаковићима постављена су два пластеника површине по 100 метара квадратних, а у току је и постављање стакленика површине 200 метара квадратних. Директор предузећа „МАЛИНА-БРАТУНАЦ“ Марина Јовановић рекла је да ће се у пластеницима производити контејнерске садница малине, која ће бити дистрибуисана у Братунцу и шире.
– На површинама изван пластеника узгајаћемо садницу голих жила. Расадник је формиран у октобру 2015.године и тада је засађено 13.500 садница малине од чега 10.000 садница „виламета“ и 3.500 садница „микера“ – рекла је Јовановићева.
Истакла је да је садни материјал сертификован и да је увезен из Швајцарске захваљујући донаторским средствима Јапанске агенције за међународни развој „JICA“.
– Очекујемо да ће до октобра стићи, такође сертификован, садни материјал за још 4 хектара површина – рекла је Јовановићева.
Општина Братунац је, у складу са одлуком локалне Скупштине, купила земљиште за расадник чиме ће знатно допринијети развоју малинарства а заинтересованим домаћинствима помоћи да почну или прошире производњу малине.

Извор: Општина Братунац