Брод: Погон за прераду воћа ради пуном паром

Услужни погон за прераду воћа и поврћа у Доњим Колибама, који је изграђен 2018. године пројектом удружења “Савез за повратак избјеглих и расељених Босанске Посавине” ове године ради пуним капацитетом, рекао је предсједник удружења Паво Дујак.

Он додаје да је у плану и проширење производње, те да се у овом тренутку тражи начин како да се реализује пројекат помоћу којег би се изградио још један објекат гдје би се вршио откуп воћа и поврћа, те погон за брзо замрзавање истог.

Погон је посјетио начелник општине који се похвално изразио о самој идеји за пројекати његовој реализацији, нагласивши да су сад Брођани али и они ван Брода у ситуацији да могу по веома повољним условима да прераде све своје произведено воће и поврће како вишкови не би пропадали.

Погон дневно преради око 1.000 килограма воћа и поврћа, а добије се око 500 литара сока. Ове сезоне произведено је око 15.000 литара сока односно прерађено преко 30 тона воћа, а до краја сезоне очекују се да ће бити прерађено преко 40 тона воћа и поврћа.

Извор: Општина Брод