Будимпешта: Могућ пласман воћа у Мађарску

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић и министар пољопривреде Мађарске Иштван Нађи сагласни су да постоји простора за унапређење и проширење сарадње двије земље у области аграра.

Пашалић је изразио задовољство јер је на састанку у Будимпешти са Нађијем договорио да кроз десет дана дође у посјету у Бањалуку, када ће разговарати о конкретним стварима за реализацију.

– Постоји шанса за проширењем сарадње, када је ријеч о инвестирању фирми из Мађарске у Републику Српску у области пољопривреде. Мађари су заинтересовани за јагодичасто воће, као што је малина и боровница. То су производи који има недостају, а ми можемо да им понудимо – рекао је Срни Пашалић, који присуствује Међународној конференцији и Сајму Planet Budapest 2021.

Он је навео да је на састанку разговарано и о евентуалном пласману воћа у Мађарску, те о сарадњи када је ријеч о научно-стручном истраживању у области пољопривреде и размјени знања.

Пашалић је напоменуо да до сада Република Српска није имала велику спољнотрговинску размјену са Мађарском.

– Из Републике Српске смо у ту земљу углавном извозили скроб, шећер, производе од парадајза, а из ње увозили пшеницу. Видимо да постоји простор за проширење и инвестирање, те сам министру представио олакшице које имају инвеститори који одлуче да улажу у Српску, као што је позитивна пореска политика, релативно низак порез на доходак, те најјефтинију струју у региону, као и пољопривредно земљиште које није оптерећено пестицидима и на којем се може организовати снажнија органска производња – рекао је Пашалић.

Он је напоменуо да је Планет Будапест 2021 највећа средњоевропска манифестација, која је ове године окупила делегације из више од 100 држава.

– Централне теме конференције су одржива пољопривреда, водопривреда, енергетика, транспорт, управљање отпадом, климатске промјене, као и друге теме које се тичу одрживог развоја, са циљем да понуде иновативна рјешења за изазове одрживог развоја – рекао је Пашалић.

Извор: ba.ekapija.com