C2C фонд подстиче енергетску ефикасност

Један од пројеката који је кроз грант подржао Ц2Ц фонд је и пројекат „Повећање енергетске ефикасности, увећање квалитета производа и инклузија коопераната у поступке чувања и сушења жита“ предузећа „Јелена доо“ из Козарске Дубице.

За нешто више од двије деценије постојања успјешно су прешли пут од мале пољопривредне апотеке са три запослена радника, до куповине млина и пољопривредног добра у којима су данас ангажована 34 радника и око 250 коопераната.

Прије двије године почели су да унапређују енергетску ефикасност, набавком и инсталирањем силоса капацитета 3.000 тона и пећи на дрвену сјечку која је прва ове врсте у БиХ. За даље повећање квалитета производа, већу профитабилност и укључење већег броја коопераната у систем, било је неопходно заокружити овај иновативни систем производње.

„Недостајао нам је сепаратор, опрема која би повећала квалитет жита смањењем лома зрна, дробилица за дрво која отпадно дрво меље у сјечку, моторне пиле за припрему дрвета за дробљење и тракторске приколице за превоз дрвета са парцела кооперната до економског дворишта предузећа“, кажу у овом предузећу.

Пријавили су се на први јавни позив за бесповратна средства из Цхалленге то Цханге фонда и пројекат им је одобрен. Укупна вриједност пројекта је 59.550 евра. Компанија је обезбиједила 30.350 евра док је остатак од 29.200 евра обезбијеђен као грант из Ц2Ц фонда.

„Реализацијом пројекта смањићемо употребу фосилних горива као енергента и постићи висок степен еколошког утицаја на околину. Смањићемо цијену сушења житарица за 50 % што ће донијети и бољу откупну цијену за кооперанте, повећаће се квалитет поизвода за 12% и број коопераната за нових 30 пољопривредних газдинстава. У самом предузећу ће доћи до директног повећања запослених и то два радна мјеста у вријеме имплементације пројекта и два радна мјеста на неодређено радно вријеме. Ефекти реализације пројекта биће дугорочни како за нашу компанију, тако и за кооперанте и ширу друштвену заједницу“, појашњавају у овој компанији.

Пројекат представља и добар примјер/праксу, компанијама и друштвеној заједници, да је планско  економско и друштвено одговорно пословање препознато и да добија подстицај у развоју.

„Подршка Ц2Ц фонда за нас нема само финансијски значај, то је и одређено признање нашег потенцијала и стратешке усмјерености наше компаније“, са задовољством истичу у „Јелена доо“.

Од 2012. године предузеће константно улаже значајна средства за повећање капацитета сушења и складиштења житарица. Изграђен је и и савремени дорадни центар за дораду житарица, силоси капацитета 15.000 т, двије сушаре. Посједују лиценцу за производњу сјемена пшенице и соје, а годишње откупе око 3.500 т меркантилне пшенице, 15.000 т кукуруза и око 500 т соје.

Захваљујући средствима Шведске агенције за међународни развој и сарадњу – Сида/Амбасаде Шведске у Босни и Херцеговини успостављен је Challenge to Change, C2C, програм. Пројекат проводе Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА и Развојна агенција Републике Српске-РАРС. Партнер у пројекту је и Регион Остерготланд, Источна Шведска. Главни циљ пројекта је јачање привредног развоја у БиХ, као и сарадње Шведске и БиХ.