Челинац: Основана пољопривредна задруга „Агро ВИП“

Након дуже времена Челинац је поново добио пољопривредну задругу. У Окружном привредном суду у Бањој Луци крајем јануара регистрована је Пољопривредна задруга „Агро ВИП“ Челинац са сједиштем у Бранешцима.

Осниваче задруге, директора Миланка Бјелобрка и предсједника скупштине Горана Пезића тим поводом је примио начелник општине Владо Глигорић са сарадницима.

Оснивачи су начелнику представили дјелатност задруге, план развоја, али и тренутне активности које воде унутар задруге.

„С обзиром на позитивна дугогодишња искуства, задруга се опредијелила да примарна производња буде производња краставаца корнишона у кооперантском односу. Овај вид производње на овим просторима проводи се већ дужи низ година, а постизани су задовољавајући приноси и финансијски ефекти“, наводе оснивачи и додају да комплетан процес константно прате и воде стручна лица-агрономи, што је како кажу још једна велика предност.

Како наводе, поред планиране производње корнишона, намјера им је и проширење производне активности на производњу поврћа у пластеницима.

„Све то наравно биће лакше проводиво уз сарадњу са надлежним локалним заједницама које у својим буџетима планирају пружање субвенција и подстицаја пољопривредним произвођачима за овај вид производње“, закључују представници новоосноване задруге.

Начелник општине Владо Глигорић поздравио је оснивање пољопривредне задруге и похвалио напоре оснивача да окупе пољопривредне произвођаче, како са територије Челинца тако и шире, и покрену већи обим производње поврћа кроз сигуран откуп.

„Радују ме овакве вијести из руралних дијелова општине и наравно да ћемо посредством надлежног одјељења наћи најбоље начине да подржимо рад задруге, али и наше пољопривредне произвођаче“, истакао је Глигорић, подсјећајући на чињеницу да општина Челинац сваке године из буџета издваја значајна средства у виду подстицаја пољопривредним произвођачима.

Наредна активност задруге планирана је већ кроз наредне двије седмице, када ће се окупити потенцијални произвођачи-кооперанти из Челинца и околних општина и градова, уз присуство представника ресорног министарства и одјељења Општинске управе.

Извор: Општина Челинац