Дервента: Подстицаји за пољопривреду

Plastenik

Скупштина општине усвојила је Програм подстицаја у пољопривредној производњи у 2016.години којим су, за ову намјену, у буџету општине планирана средства у висини од 330.000 КМ. Програм је доненесен у складу са Стратегијом руралног развоја општине Дервента за период од 2014.до 2020. године.
У Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности истичу да је до сада одобрено 290 захтјева док су четири захтјева одбијена јер не испињавју услове предвиђене Програмом подстицаја. Исплата средстава је почела крајем јула када је 91 кориснику исплаћено укупно 102.234 КМ, док је друга била средином септембра када је средства добило 199 корисника, у укупном износу од 200.213 КМ што значи да је до сада корисницима исплаћено укупно 302.447 КМ. С обзиром да се захтјеви корисника примају до 28.новембра 2016. године, претпоставка је да ће број корисника бити већи него претходне године.
Средства за подстицај додијељена су за сточарство и то за расплодни материјал, за развој мини фарми, за тов и за производњу млијека, затим за пчеларство, воћарску и виноградарску производњу, за производњу поврћа и цвијећа, љековитог и ароматичног индустријског биља и хељде, за модернизацију и изградњу нових производнних капацитета у сврху прераде пољопривредних производа, те за органску производњу, калцификацију земљишта као и за едукацију пољопривредних произвођача кроз изложбе, семинаре и сајмове.
Корисницима средстава је у Одјељењу пружена сва потребна помоћ приликом попуњавања захтјева, а овим је настављена иначе добра сарадња Одјељења са пољопривредним произвођачима.

извор: Општина Дервента