Дервента: Пољопривредно земљиште у закуп

Одјељење за привреду и друштвене дјелатности општине Дервента расписало је Јавни оглас за давање у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске  на подручју општине. Заинтересоавни пољопривредници су се на јучерашњем састанку са представницима надлежног одјељења, могли упознати са условима и обавезама које мора испунити потенцијални понуђач као и са самом процедуром закупа. Састанку је присуствовало око 30 заинтересованих пољопривредних произвођача
У уводном обраћању в.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Драган Пајић је присутнима појаснио услове, начин и поступак давања у закуп пољопривредног земљишта у својини РС. Он је истакао да према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС на подручју општине постоји око 450 хектара за закуп,а у оквиру првог Јавног позива биће предложено 253 хектара земље за давање у закуп.
Временски, закуп земљишта је варијабилан и може износити максимално 12 година према приједлогу стручне комисије. Максимална површина пољопривредног земљишта које се може дати појединачно у закуп је 35 хектара за привредна друштва и предузетнике док је то за физичка лица  26 хектара.Закуп се може остварити за катастарску честицу или дио катастарске честице или блок парцелу, а цијена закупа се креће од 60 КМ до 120 КМ по једном хектару за годину дана,у зависности од класе земљишта.Средства прикупљена од закупа дијеле се у омјеру 50 посто за општину Дервента и 50 посто за буџет Републике Српске.
О критеријумима, који су прописани Правилником о поступку давања у закуп пољопривредног земљишта у својини РС, присутне је упознала Весна Симић из надлежног одјељења.Она је нагласила да се пољопривредно земљиште даје у закуп искључиво или за сточарску или за ратарску производњу те да право учешћа на јавном огласу имају сви који су регистровани за пољопривредну производњу.Критеријуми су утврђени правилником,а послужиће Комисији за бодовање будућих корисника и они се односе се на пољопривредну механизацију, потребу за земљиштем,статус породице погинулих и несталих бораца и РВИ, близину посједа пољопривредника у односу на земљиште које је предмет закупа, а у сточарској производњи и на постојећи сточни фонд.Пољопривреднике је највише интересовало да ли и ко може обезбиједити накнаду за чишћење парцела с обзиром да већина њих није обрађивана дужи период.
Сагласност на провођење цјелокупног поступка даје Министарство пољопривреде РС након Одлука Скупштине општине и Начелника општине Дервента.Цијели поступак додјеле земљишта биће вођен јавно, уз максимално уважавање заинтересованих пољопривредних произвођача, а након завршене комплетне процедуре,изабрани пољопривредни произвођачи ће потписати уговор са Начелником општине.

Извор: Општина Дервента