Добој: Повећава се број привредника

На подручју града Добоја у наредном периоду треба да почну са радом два велика пољопривредна прерађивачка капацитета – “Босанка” у Шеварлијама и фабрика за производњу уља у Которском, као и погон дрвопрерађивачке фирме “Елград” из Теслића, рекао је начелник градског Одјељења за привреду и друштвену дјелатност Слађан Јовић.
Он је навео да покретање производње у “Босанки” финансира фирма “Бенкос” из Азербејџана, а у фабрици у Которском турски инвеститори.
Јовић је рекао да је на подручју Добоја евидентирано око 1.100 привредника, чији се број повећава, што је велики искорак с обзиром на посљедице катастрофалних поплава из 2014. године када је настрадало око 800 локалних предузетника и 200 привредних друштава.
Он је навео да се индустријске зоне у добојским насељима Шеварлије и Усора попуњавају и да измјенама регулационих планова локална управа настоји да обезбиједи неопходан простор за домаће и стране инвеститоре, али се сусреће са проблемом неријешених имовинско-правних односа.
– Приступа се рјешавању имовинско-правних односа са земљорадничком задругом „Боснакоп“ око земљишта у добојском насељу Руданка, гдје је планирано форимрање индустријске зоне – рекао је Јовић.
Он наводи да моделима пословних инкубатора Град настоји искористити вишак пословних неискориштених простора, у које би биле уведене приватне фирме.
Прошли мјесец почела је да ради хладњача фирме “Еуро стил”, која послује у оквиру “Хифа-оил” групације, која ће са капацитетом од 2.000 тона складиштеног простора, бити лидер у производњи и пласмана воћа на домаће и инострано тржиште.
Јовић наводи да је Градска управа, потпомогнута међународним организацијама, Владом Републике Српске и Фондом солидарности за обнову Српске, успјела да помогне локалним привредницима и обнови постојећу инфраструктуру која ће се, у складу са могућностима, у наредном периоду унапређивати.
Он је задовољан сарадњом са локалним привредним удружењима – Општинским удружењем привредника, Удружењем привредника “15. мај” и “Привредником”.

Извор: СРНА