Градишка: Подршка изградњи привредне зоне „Лиман“

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић у суботу је у разговору са начелником општине Градишка Зораном Аџићем подржао иницијативу за изградњу привредне зоне “Лиман” која би била од значаја за Републику Српску.
Мирјанић сматра да би нова зона представљала интерес Републике Српске и веома важан развојни сегмент не само за општину, него и шире.
– Министарство ће подржати онолико колико је у његовој надлежности, али се надам да ће и Влада дати подршку једном таквом правцу развоја – рекао је Мирјанић и додао да подржава новог начелника и структуре у општини да заврше послове у вези са изградњом агрозоне у Новој Тополи.
Мирјанић је навео да је земљиште најважније питање из области пољопривреде јер на подручју општине Градишка има више 7.500 хекатара земљишта по основу ранијег Пољопривредног добра “Младен Стојановић”. Он је додао да је једним дијелом то земљиште дато под концесију, а једним под закуп. Напоменуо је да има још државног земљишта које није најбоље уређено у смислу да се да корисницима, те је урађена инвертаризација, али још није донесена одлука како да га произвођач искористи.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да је на састанку, између осталог, било ријечи и о могућности инфраструктурног опремања агроиндустријске зоне у Новој Тополи.
Током састанка разговарано је и о постојећим прерађивачким капацитетима на подручју Градишке, прије свега, пољопривредним као што је “Левита”, те о систему наводњавања поткозарских плантажа, што представља битан развојни правац општине Градишка, као и о довођењу стратешких инвеститора.
Он је напоменуо да је циљ општине да се дио земљишта додијели малим предузећима, односно газдинствима којима је потребно 20 до 30 хектара да би подигли ниво производње и упослености. Извор: СРНА