Градишка: Успјешна сезона у воћарству

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је током посјете воћњацима Агроимпекса у Јабланици код Градишке да је овогодишња сезона задовољавајућа, иако ће род воћа бити мањи него прошле године.
– Прошле године приноси су били велики, али је квалитет воћа био лошији. Можемо рећи да сада имамо успјешну годину у воћарству – рекао је Пашалић новинарима.
Он је истакао да воћарска производња може бити профитабилна и одржива и да се за воће може наћи тржиште, како у Републици Српској и БиХ, тако и у иностранству.
– У посљедње вријеме нашу јабуку и крушку пласирамо на руско тржиште и очекујемо да ће то бити настављено и у овој години. У Републици Српској има око 3.000 хектара засада јубуке, просјечна годишња производња је између 120.000 и 130.000 тона, а ове године ћемо сигурно имати ту количину – навео је Пашалић.
Он је истакао да је вишегодишње засаде потребно обезбиједити од свих елементарних непогода, као што су град, мраз и суша, које су присутне неколико година.
– Министарство је помогло набавку система за наводњавање и заштиту од града, а у наредном периоди ћемо издвајати све више средстава за такву опрему и механизацију, науштрб неких других премија. Аграрни буџет се неће нарушити, на располагању је 71 милион КМ директних субвенција и може доћи само до прерасподјеле тих средстава, а никако до умањења – рекао је Пашалић.
Градоначелник Градишке Зоран Аџић, који је заједно са Пашалићем обишао воћњак “Агроимпекса”, рекао је да ова фирма има уређене воћњаке у складу са свим европским стандардима, што је на понос и Градишке и Републике Српске.
– То показује да имамо људе који су спремни да примијене најсавременије технологије у воћарству и да добију највећи принос – навео је Аџић.
Он је истакао да Градишка има потенцијал да, као што је Тоскана направила бренд од винове лозе, у Поткозарском крају направи препознатљив брендирани производ јабуке, шљиве, али и производа од овог воћа.
Шеф производње у Агроимпексу Бојана Бокан навела је да ова компанија посједује 350 хектара воћњака, од чега је 200 хектара под засадима јабуке и 110 хектара крушке.
– У току је берба воћа, имамо велике количине, али нажалост и велики проблем да обезбиједимо радну снагу за бербу и да доведемо производњу до коначног резултата – навела је Боканова.
Она је додала да својим сезонским радницима обезбјеђују добре дневнице и топле оброке, али да и поред тога тешко могу наћи раднике.
Боканова је истакла да воће извозе претежно на руско тржиште, да није лако постићи све стандарде које захтијева страни купац, али да, ипак, успијевају у томе.
Пашалић и Аџић посјетили су и воћњак Младена Мајданца у Турјаку.

Извор: РТРС