Дизајнерски намјештај из Власенице

Ивана Зекић из Власенице апсолвент је Дизајна индустријских производа на београдској Политехници, али и млада предузетница која је одлучила да своју љубав према обради дрвета претвори у бизнис, те се укључила у пројекат Економско оснаживање младих који се имплементира у двије регије – у регији Бирач и регији Јајце.
Недавно је пет тимова из регије Бирач потписало уговор о сарадњи с пројектом, што ће им помоћи да даље развијају пословне идеје и покрену властити бизнис.
– Производња намјештаја из хобија мога оца прерасла је у породични бизнис који сада покушавам наставити. Наиме, од малих ногу вријеме сам проводила у татиној столарској радионици, као дјеца смо ту правили играчке од дрвета и те играчке су, могу слободно рећи, обиљежиле наше дјетињство. Вољела бих то пренијети и на нове генерације – казала нам је Ивана.

ivana-zekic-vlasenicaПрема њеним ријечима, дуго је размишљала о самосталном бизнису.
– Прво сам се пријавила на Сајам пословних идеја који организују Пријатељи Сребренице, са идејом Производња еко-намјештаја за дјецу освојила сам прву награду и добила позив од Колектива да се придружим пројекту Економско оснаживање младих – нагласила је Ивана.
Она је додала да јој је пројекат помогао у многим сферама, како финансијски, тако и едукативно.
– Велика подршка је и менторство људи који су прошли кроз покретање бизниса, њихови савјети, охрабривање много значе, посебно на самом почетку када вам често пада морал и мислите да на тржишту нема мјеста и за вас – каже Ивана.
Тренутно је њена бизнис-идеја у фази тестирања тржишта помоћу прототипа линије еко-намјештаја за дјецу. Како каже, на европском тржишту постоји потреба за еколошки прихватљивим, персонализираним производима, па се нада да ће јој досадашње искуство помоћи да препозна потребе купаца и своје производе пласира како на домаћем, тако и на страном тржишту.
– У фокусу производње свакако су, прије свега, потрошачи и њихове потребе. Производњу планирам организовати у два сегмента: дизајнирање и производња намјештаја по мјери и жељи купца, уникатних и персонализованих комада намјештаја и производња и дистрибуција линије еко-намјештаја за дјецу која би своје мјесто нашла у салонима намјештаја, а уједно представљала и рекламу за услугу уникатне производње. За сада сам у преговорима са салонима у регији, али надам се да ће овакав намјештај своје мјесто наћи и на европском тржишту – нагласила је Ивана.
Кад су у питању млади и њихова храброст и одлучност да крену у свијет предузетништва, она сматра да се без обзира на тренутну ситуацију у бх. друштву, много младих ипак упушта у самостално предузетништво, посебно у сегментима пољопривреде, гдје имају доста помоћи и подстицаја.
За крај разговора Ивана је поручила да очекује да ће од овог бизниса створити бренд који ће је надживјети.

Извор: Ослобођење