Јахорина: Српска нуди добре услове инвеститорима из дијаспоре

Република Српска је спремна да понуди добре услове и инвеститорима из дијаспоре, односно људима из Српске који су остварени као привредници у иностранству, рекао је јуче на Јахорини министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић.

Прије одржавања округлог стола о теми “Јачање сарадње институција Републике Српске са организацијама цивилног друштва и заједницама из дијаспоре”, Клокић је рекао новинарима да је ресорно министарство усвојило стратешки оквир за сарадњу са дијаспором.

Он је појаснио да је донесен одређени акциони план, као и да је стратегија подијељена у неколико сегмената, односно има неколико циљева, између осталог, јачање економске сарадње са дијаспором.

– Циљ нам је да покажемо нашим привредницима у дијаспори, да и привредници из Републике Српске могу да одговоре захтјевима европског тржишта – рекао је Клокић.

Према његовим ријечима, Министарство је подржавало цивилна друштва из дијаспоре, тако да је 2018. године, у сарадњи са кабинетом предсједника Републике Српске, одржан Форум дијаспоре, а подржана је и Европска смотра фолклора у Бањалуци.

– Свјесни смо значаја да Министарство има добру сарадњу са цивилним друштвом, посебно са оним из дијаспоре – истакао је Клокић, те додао да је ресорно министарство организовало велики број скупова и форума о сарадњи привредника Републике Српске и дијаспоре.

Он је навео да су форуми организовани у Приједору, Добоју, те другим градовима Републике Српске, гдје су, са привредницима из дијаспоре договорени одређени послови.

Клокић је истакао да су у протеклом периоду представништва Републике Српске у иностранству организовала округле столове, гдје су привредници из Српске представили своје потенцијале.

– Поред свих ових активности, у наредном периоду настојаћемо да промовишемо Републику Српску у најбољем свјетлу – истакао је министар зе европске интеграције Српске.

Извор: ba.ekapija.com