Лопаре: Пословни форум окупио потенцијалне инвеститоре

У Лопарама је протеклог викенда одржан Пословни форум на којем су представљена добра искуства ове општине у сарадњи са дијаспором и најављено ново инвестрање људи из дијаспоре у завичај.
Начелник Лопара Радо Савић каже да у овој општини имају 20 пословних пројеката које је реализовала дијаспора, у овој години већ су реализоване три пословне идеје, а на Пословном форуму разговарало се и о новим улагањима.
„Циљ нам је да у наредних пет година у Лопарама буде 50 фирми наших људи из дијаспоре“, рекао је Савић новинарима и оцијенио да су Мајевичани велике локал патриоте, људи који воле родни крај и улажу у њега.
Он је похвалио УСАИД програм „Дијаспора инвест“, у који су укључене и Лопаре, као подршку људима који се опредијеле да уложе у родни крај и позвао потенцијалне инвеститоре да конкуришу када буде објављен јавни позив.
„Овдје се може добро пословати ако је пословна идеја добра и ако су радници добро плаћени, то је формула за успјех“, оцијенио је Савић.
Један од инвеститора из дијаспоре који већ ради у Лопарама Милош Бошковић, сувласник фарме коза на којој ове године почиње производња сира, рекао је новинарима да је врло задовољан подршком коју добијају од локалних власти и односима са запосленима у фирми која наставља да се шири.
„Земља у којој ми живимо и по економском и по многим другим стварима има огромне предности и врло смо близу свих европских центара који су велико тржиште“, навео је Бошковић.
Предсједник Удружења српских привредника у Швајцарској Стојан Стевановић каже да су инвеститори који су већ уложили у Лопаре веома задовољни и да је заинтересованост дијаспоре за инвестирање у родном крају све већа.
„Сарадња са локалним и републичким властима и подстицаји који се сада дају су врло добри, па је свака година без једног инвеститора у завичају за нас промашена година“, поручио је он.
Инвеститор Владо Антић уложио је у компелкс базена у Лопарама и каже да је задовољан што се тиче сигурности инвестиција из дијапоре, сигурности у Лопарама и доброј и директној сарадњи са локалном заједницом.
Армин Алијагић, предсједник удружења „Наша перспектива“ које је партнер у пројекту УСАИД „Дијаспора инвест“, изјавио је новинарима да је ријеч о петогодишњем пројекту који је фокусиран на сарадњу са локалним заједницама.
„Дијаспора се враћа кући, жели пренијети знање, донијети капитал и направити искорак. На нама је да то подржимо, а резултати неће изостати“, порука је из програма УСАИД-а.
Пословни форум у Лопарама дио је вишедневне манифестације „Дани дијаспоре“, а организатор панела су општина Лопаре и Удружење Мајевичана у Швајцарској, уз подршку УСАИД-а.

Извор: Општина Лопаре