Менторинг – најзначајнији вид подршке малим и средњим предузећима

„Након 17 година успјешне примјене у земљама Западног Балкана, прије свега Србији, а затим и Републици Српској, БиХ, Сјеверној Македонији и Црној Гори, менторинг услуга за мала и средња предузећа постаје регионални бренд. Више од 4000 компанија широм региона, захваљујући овом бесплатном виду подршке, унаприједило је своје пословање у свим сегментима од финансија, преко производног менаџмента, до људских ресурса и маркетинга“, истакнуто је на панел дискусији која је одржана у оквиру 8. Међународног форума о сарадњи одржаног 2. и 3. новембра у Нишу.

Колико је менторинг користан за компаније најбоље потврђује примјер „Југосистема“ из Ниша који је менторинг услугу користио више пута.

„Менторинг је посебно користан за компаније у којима нису одвојене функције управљања и власништва јер им омогућава да отпочну процес развоја менаџмента, управљања људима“, рекао је Слободан Митић, директор „Југосистема“.

Бројни су и други бенефити менторинга. Лесковачка компанија „DDM Metaling“ кроз процес менторинга добила је бројне алате који унапређују пословање у свим сегментима.

„Научили смо доста тога између осталог и да предложене промјене није довољно само примјенити, већ и бити истрајан у њиховој примјени. Такође, нову енергију и моментум који ментори пружају треба што прије искористити, не одлагати промјене, јер су најбољи ефекти онда када су приједлози примјењени одмах“, нагласио је Слободан Митић, представник „DDM Metaling“  .

Одговорност ментора је изузетно велика зато је важно да имају одговарајуће знање и да га стално унапређују. Према ријечима ментора и директора Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа Драгане Белензаде, за ментора је важно да у компанији са којом сарађује креира добру атмосферу, како би сарадња била што успјешнија. Чињеница да свеке године расте интересовање фирми за менторинг доказује да је менторинг програм све бољи.

Увођење и јачање менторинг услуге на овим просторима подржала је и још увијек подржава Јапанска агенција за међународну сарадњу  – JICA. Хађиме Фукуда, замјеник шефа Канцеларије JICA Balkan Office рекао је да је јапанска Влада овај програм покренула као подршку друштвеном и економском развоју региона.

Шињићиро Като, JICA експерт за МСП Пројекат, додао је да је циљ да се 17 година искуства менторинг програма у Србији подијели са осталим земљама Западног Балкана, те да је фокус на томе да се успостави стандардизовани систем менторинга у региону.

Развојна агенција Републике Српске кренула је са успостављањем менторинг система подршке малим и средњим предузећима 2018. године и до данас постигла респектабилне резултате. Према ријечима Миће Станојевића, представника пројекта у Развојној агенцији Републике Српске и сертификованог ментора, посебна пажња усмјерена је према производним предузећима, али и на даље унапређење кваитета менторинг услуге.

„Нама је важно да чујемо глас предузећа и да њихово пословање заједно даље унапређујемо“, истакао је Станојевић.

Према ријечима Ивана Бабића, ментора из Градске развојне агенције Бањалука, први кораци су направљени и менторима у Републици Српској предстоји још пуно рада.

„Увођење менторинга један је од најзначајнијих облика нефинансијске подршке, изузетно користан за фирме и морамо га још више и боље промовисати како би компаније схватиле какву корист од њега могу да имају“, закључио је Бабић.

Република Српска тренутно има 71 цертификованог ментора за мала и средња предузећа. Менторинг услугу добило је 66 компанија а до краја године требало и да почне и обука тренера ментора чиме ће цијели систем бити заокружен и постати у потпуности самоодржив.