Милићи: Покренута производња на фарми кока носиља

У Компанији „Боксит“ у Милићима поново је, након вишемјесечног застоја, покренут производни процес на фарми кока носиља са тренутним јатом од 100.000 кокошака, рекао је извршни директор Сектора за производњу хране Компаније „Боксит“ Дарко Гордић.
Он је рекао да је план да се у фебруару у производне објекте усели и наредно јато од 100.000 кока носиља, а у августу 2017. да се попуне сви објекти и достигне максимални производни капацитет фарме од 300.000 кока носиља и годишњим производним потенцијалом од 80 милиона конзумних јаја.
Гордић каже да ће са пројектованим производним капацитетима, када буду достигнути, „Бокситова“ фарма повратити позицију највећег регионалног произвођача конзумних јаја.
– Са пуним капацитетом ћемо да будемо лидер не само на тржишту Републике Српске и БиХ, већ и шире – рекао је Гордић.
Гордић је подсјетио да је производња на фарми заустављена у октобру, а глави разлог биле су ниске цијене конзумних јаја.
– Није било економске оправданости да држимо 300.000 кока носиља и одлучили смо да привремено зауставимо прозводњу, ријешени да је поново покренемо када се стабилизују прилике на тржишту конзумних јаја – рекао је Гордић.
У међувремену објекти су темељно очишћени и доведени у стање оптималне екплоатације.
– Плански смо кренули са узгојем једног јата у фебруару и то јато је усељено у августу. До сада су се ове носиље показале као изузетно квалитетне. Носивост је добра, негдје око 85 одсто, што је у складу са највишим стандардима – рекао је Гордић.
Гордић истиче да фарма посједује насајвременију „Биг дачмен“ опрему, која испуњава све стандарде неопходне за овај вид производње хране.
Обновљена је сарадња са ранијим сарадницима и купцима, а прилику да раде поново је добило 16 радника, који су и раније радили на фарми.

Извор: СРНА