Милићи: У индустријској зони у у плану три нове хале

Изградњом три нове хале у индустријско-пословној зони у Милићима посао ће добити најмање 100 радника, а долазак инвеститора биће замајац привредног развоја ове локалне заједнице.

Истакао је то за Глас Српске начелник Милића Марко Савић нагласивши да је ова општина покренула иницијативу за изградњу инфраструктуре у индустријско-пословној зони.

Појаснио је да је план да локална заједница финансира изградњу једне, а владе Српске и Аутономне Покрајине Војводине друге двије.

– Чекамо да буду готови конкретни пројекти од стране инвеститора који су изразили жељу и потребу за новим простором. Уговори нису још потписани, па не бих говорио о називима предузећа, али могу рећи да је ријеч о текстилној индустрији која би запослила око 90 радника, те машинској гдје би било још тридесетак радних мјеста – рекао је Савић.

Нагласио је да је радна снага највећи ресурс Милића.

– Отварањем нових погона ријешили бисмо проблем незапослености – рекао је Савић нагласивши да очекује да ће задовољни инвеститори бити најбоља препорука и у наредном периоду.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић најавио је прије неколико дана на Сајму завичаја у Новом Саду да ће Влада Војводине ускоро донијети одлуку о суфинансирању изградње производних погона у општини Милићи у Републици Српској, пројекту чија је укупна вриједност 500.000 евра.

– Дио средства за реализацију тог великог пројекта у Милићима обезбиједиће Покрајинска влада, а дио Влада РС – рекао је Софић.

Привреда Милића до сада се углавном заснивала на експлоатацији природних богатстава и њиховој преради. Осим руде боксита која доминира као ресурс, општина располаже и другим минералним сировинама као што су кречњак и кварцни пијесак. Носилац економског развоја ове општине је компанија Боксит.

Услови

Марко Савић је истакао да су Милићи мала локална заједница и да на све начине настоје привући инвеститоре.

– Дефинисали смо одређене олакшице када је ријеч о добијању грађевинских дозвола. Осим тога, спремни смо и да се одрекнемо дијела прихода кроз ослобађање инвеститора од одређених намета – рекао је Савић.

Како изгледа привредна слика Милића можете видјети у нашем специјалном пројекту Скенирање општина и градова у РС.

Извор: ba.ekapija.com