Мркоњић Град: Едукација за произвођаче воћа

Агенција за привредни развој општине Мркоњић Град у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске- Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди, организовала је предавање за пољопривредне произвођаче који су аплицирали за пројекат „Start up пакет за набавку садница шљиве и лијеске“.

Предавања су одржали Милован Ћућић, Бојан Кецман и Александар Мисита.

Дијана Еремија сарадник за пољопривреду у Агенцији за привредни развој општине Мркоњић Град, истакла је да су ова предавања од велике користи за произвођаче воћа.

„ Наши пољопривредни произвођачи су данас слушали предавања  о стручно објашњеним препорукама  резултата анализе земљишта, начину  садње шљиве и лијеске, као и  заштити  и прихрани  већ постојећих засада“, навела је Еремија.

Програмом за подстицај привредног развоја општине Мркоњић Град у 2021. години планирана су средства у износу од 8.000,00КМ која представљају подршку за реализацију пројекта „Start up пакета за набавку садница шљиве и лијеске“, односно, општина Мркоњић Град финансира 20%, „IFAD“ 40% и корисник 40% од укупне вриједности пројекта.

Пројекат је аплициран према Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске које је у сарадњи са Међународним фондом за развој пољопривреде „ИФАД“ чији програм има за циљ јачање руралне конкурентности, кроз подршку малим пољопривредним произвођачима.

Извор: Општина Мркоњић Град