Мркоњић Град: Општина помаже пчеларима

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић потписала је у Агенцији за привредни развој општине Мркоњић Град уговоре са 42 пчелара у износу од 9.047 КМ и два уговора за набавку основног стада у износу од 5.400 КМ.
Аничићева је рекла да је веома битно да се на подручју општине подстиче и развија пчеларство.
– Прошле године смо по програму подстицаја за пчеларство пласирали 6.038 КМ за 28 пчелара, а ове године их је више, што значи да се развија пчеларство на подручју наше општине – истакла је Аничићева.

mrkonjic grad ugovori pčelari 2016 (11)

Предсједник удружења пчелара ”Матичњак” Славко Лукић” је рекао да општина већ другу годину пчеларима даје подстицаје и захвалио се општини јер је препознала значај пчеларства.
– Наше удружење броји 44 члана, значајно се увећало у односу на претходни период. Подстицај нам много значи, посебно што је ове године био слаб приход по кошници – казао је Лукић.
Славко Савић има пчелињак са 38 пчелињих друштава. Задовољан је што су пчелари добили подстицаје, али га брине то што пчелиња друштва улазе у зиму са малом залихом меда, јер су приноси меда били изузетно слаби.
Подстицај по пчелињем друштву пчеларима који посједују од 10 до 49 пчелињих друштава износи осам КМ, односно четири марке по пчелињем друштву за пчеларе који посједују 50 и више пчелињих друштава.

Извор: Општина Мркоњић Град