Мркоњић Град: Подстицај за узгој малине

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић потписала је јуче уговоре о подизању малињака са десет пољопривредника. Вриједност пројекта је 57.000 КМ. Општина учествује у пројекту са 20.000 КМ, а Развојни програм УН/УНДП/ са 37.000 КМ. Она је појаснила да је пројектом обезбијеђен садни материјал малине – 1.400 садница, анализа земљишта, стубови, систем за наводњавање, пакет средстава за прихрану и заштиту малине, те стручни консултант.
Она је захвалила УНДП-у јер се овим пројектом у Мркоњић Граду на неки начин кренуло у организовану производњу малина.
– Обавезе корисника су да припреме парцеле и све друго што им је потребно, а имаће савјетодавну и стручну помоћ Агенције за привредни развој и задруге. У ту сврху смо изградили и хладњачу, јер је немогућ узгој без хладњаче, тешко ју је чувати – истакла је Аничићева, додавши да се нада да ће се наставити са оваквим пројектима.
Стево Лекић је засадио малине у селу Шеховци.
– Засадили смо их на површини од дунум и по, а планирамо и проширити производњу. Опредијелили смо се за малину јер је сигуран пласман, а и добра је цијена – рекао је Лекић.
У општинској Агенцији за привредни развој кажу да је био расписан још један јавни позив за подизање засада малине и да се пријавило 12 корисника.

извор: Општина Мркоњић Град