Невесиње: Кромпир добио ознаку географског поријекла

Невесињски кромир званично је добио ознаку географског поријекла. Рјешење о регистрацији ознаке начелнику ОдјеЉења за привреду и друштвене дјелатности општине Невесиње Синиши Братићу у Мостару је уручио директор Агенције за безбједност хране БиХ Џемил Хајрић.

Невесињски кромпир је заштићени у складу са Правилником о системима квалитета за прехрамбене производе и усклађен је са легислативом Европске уније.

Хајрић је нагласио да је регистрацијом ознака традиционалним производима омогућена промоција јединствених карактеристика повезаних са њиховим географским поријеклом.

− Потрошачи ће на тржишту лакше препознати традиционалне производе који ће на паковању имати и посебне ознаке, а произвођачима ће бити олакшан пласман− изјавио је Хајрић.

Начелник општинског ОдјеЉења за привреду Синиша Братић подсјетио је да је Општина Невесиње покренула процес заштите невесињског кромпира као производа препознатЉивог георафског поријекла и оригиналности 2017. године. Потом је оснивано и Удружење произвођача невесињског кромпира и израђена произвођачка спецификација

−ПоЉопривредни факултет у Источном Сарајеву урадио је произвођачку спецификацију у којој је детаЉно описано географско подручје, услови и педологија тла, паковање и складиштење производа− објаснио је Братић.

Замјеник директора Агенције за безбједност хране и предсједник Комисије за заштиту производа са географским ознакама Драган Брењо наглашава да ће се сви произвођачи невесињског кромпира морати држати произвођачке спецификације која је прихваћена и на основу које је производ заштићен.

− Ознака заштите географског поријекла даје потрошачу сигурност да је призвод прошао додатне контроле у вези са безбједности и да има нека својства који такав производ на другом подручју нема – каже Брењо.

Из Агенције за безбједност хране увјеравају да прехрамбени производи који носе једну од ознака на тржишту спадају у производе више цјеновне категорије и да се више цијене због њихових састојака, начина производње и поднебЉа из којег долазе.

Извор: Општина Невесиње