Невесиње: Општина инвестира у развој пољопривреде

Општина Невесиње планира да у 2024. години за подршку пољопривредницима издвоји око 300.000 КМ буџетских средстава, изјавио је za РТРС начелник општине Миленко Авдаловић. Највише новца, нешто преко 160.000 КМ, биће пласирано на основу Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја кроз мјере подршке за набавку механизације, проширење стада, набавку сјеменског материјала и друге подстицаје, док је 120.000 КМ намијењено произвођачима млијека, а око 10.000 КМ планирано је за изградњу водопоја.

Авдаловић је нагласио да пољопривредници показују велико интересовање за подстицаје и да ће општинско Одјељење за пољопривреду и рурални развој настојати да испоштује све захтјеве.

Говорећи о ширењу водоводне мреже на сеоска подручја начелник је истакао да је опредјељење локалне управе да воду добију сва села у којима се људи на озбиљан начин баве пољопривредом.

“Око 600.000 КМ кредитних средстава је планирано за изградњу пумпне станице и резервоара за воду у Крековима чијом би изгрдањом били створени услови да воду добију Бијења и Хумчани”, потврдио је Авдаловић и додао да ће бити настављена изградња цјевовода у селима Лукавац и Биоград.

Авдаловић је нагласио да ће формирањем акумулације Невесиње у оквиру пројекта “Горњи хоризонти” бити створени услови за наводњавање пољопривредних култура на ширем простору Невесињског поља.

Извор: Општина Невесиње