Нингбо: Запажен наступ „Приједорчанке“ на сајму у Кини

На заједничком наступу фирми из БиХ на сајму инвестиција и трговине „China-CEEC EXPO 2016“ који је протеклих дана одржан у Кини запажен наступ остварила је „Приједорчанка“ из Приједора која у наредном периоду планира да извезе тестне количине својих производа у Кину.
На сајму који се одржавао од 09. до 12. јуна у граду Нингбо у Кини, „Приједорчанка“ се представила са својим брендом „Газдина ракија“.
Извршни директор „Приједорчанке“ Љиљана Вукелић каже да је веома задовољна позицијом коју је бх. штанд имао на сајму, организацијом, посјетом, као и подршком коју су привредницима пружили представници власти БиХ и Спољнотрговинске коморе БиХ.

– С обзиром да је ово прво представљање на оваквом сајму, нисмо превише ни очекивали, тако да можемо сматрати ову посјету као једно истраживање тржишта. На овом сајму смо имали прилике да упознамо интересантне привреднике од којих са некима заиста постоји могућност развијања будуће сарадње. Али је то у овом тренутку тешко предвидјети – истакла је Вукелићева.
Ипак, истиче да је Кина интересантна за „Приједорчанку“, те да ће покушати своје производе пласирати и на то велико тржиште.
– Како је Кина јако велика земља, тако се и склоности ка одређеним производима разликују од града до града. У овом тренутку наш план је да извеземо тестне количине наших производа и да заједничким радом дођемо до што бољих спознаја о потрошачу и њиховим укусима. Да ли ћемо се морати прилагођавати тржишту у овом тренутку је тешко рећи. Свакако планирамо да се појавимо поново на истом и сличним сајмовима сљедеће године, те се надамо да ће овакве пројекте Спољнотрговинска комора и даље подржавати нагласила је Вукелићева.

kina-1
Осим „Приједорчанке“, од фирми из Републике Српске на сајму у Кини наступила је и Фабрика воде „Круна“.
Сајму су присуствовали   министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић.
На  Међународном сајму кинеске робе широке потрошње своје производе представило је  16 земаља Централне и Источне Европе.
У павиљону Србије представљени су воћни сокови, храна за бебе, суве шљиве, храна за кућне љубимце, ракија, накит, коктел пића…
Током одржавања сајма реализован је низ догађаја и конференција са циљем да се производи 16 земаља Централне и Источне Европе што боље представе потенцијалним партнерима у Кини ради остваривања веће уравнотежености у спољнотрговинској размјени.
Под окриљем манифестације организован је састанак представника привредних комора Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе.
Град Нингбо налази се у југоисточном дијелу Кине, у провинцији Џеђианг, у непосредној близини Шангаја.
Џеђианг је једна од провинција са најдинамичнијим развојем у НР Кини, а Нингбо има око 10 милиона становника. Са неколико околних провинција представља тржиште од више стотина милиона потрошача.
Сајам су организовали Министарство трговине НР Кине и градска влада Нингбоа.

извор: Capital