Нови Град: Подршка узгајивачима пасуља

У Новом Граду је ове године пасуљ посијан на око 70 дунума, а произвођачи, осим загарантоване откупне цијене, подршку имају и у плаћању репроматеријала у износу 50 одсто, у оквиру пројекта Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске и Међународног фонда за пољопривредни развој /ИФАД/.
Стручни сарадник у приједорској канцеларији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Жарко Тубин рекао је данас у Новом Граду да ће производња пасуља бити подржана у оквиру пројекта “Развој руралне конкрентности”.
Према његовим ријечима, 40 одсто цијене репроматеријала субвенционисано је у оквиру пројекта ИФАД-а, а 10 одсто плаћа општина.
“У Новом Граду у пројекат је укључена Пољопривредна задруга `Агроуна`. С обзиром на то да је у бизнис-плану задруге истакнуто да је потребна едукација произвођача, данас смо организовали предавање о производњи поврћа у пластеницима и на отвореном”, додао је Тубин.
Он је навео да се уз подршку ИФАД-а субвенционоше и производња јагода за предузеће “Приједорчанка”.
Директор “Агронове” Дарко Вујановић рекао је да задруга има уговоре за производњу пасуља са 10 коопераната.
“Откупна цијена је четири КМ за килограм. Идуће године планирамо покретање пластеничке производње поврћа по истом принципу”, навео је Вујановић.

Извор: СРНА