Нови Сад: Почео Други форум о привредној сарадњи Републике Српске и Србије

У Новом Саду је данас свечано отворен Други форум о привредној сарадњи Републике Српске и Србије који су организовале Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа и Развојна агенција Србије, а коме присуствује више од 200 предузећа, кластера, развојних агенција и институција из Српске и Србије.
Поздрављајући у име домаћина учеснике форума, предсједник Покрајинске владе Игор Мировић изразио је задовољство што су Нови Сад и Војводина угостили привреднике с обје стране Дрине.
– Вјерујем да ћемо током ова два дана чути низ корисних предавања, добрих идеја, као и да ће доћи до повезивања привредника на конкретном плану – рекао је Мировић.


Предсједник Народне Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, отварајући форум, рекао је да вјерује да ће пословни људи из Републике Српске и Србије у директним контактима остварити нова партнерства, склопити доста нових уговора, који ће унаприједити привредну сарадњу наших земаља.
– Република Српска ће у наредном периоду донијети још боље законе и друге акте који ће створити бољи амбијент, као и претпоставке за бржи и динамичнији развој привреде, нарочито сектора малих и средњих предузећа и тиме допринијети бољој привредној сарадњи са матицом Србијом –рекао је Чубриловић.
Он је такође нагласио значај повезивања Србије и Републике Српске добром путном инфраструктуром, конкретно пројектом изградње ауто-пута од Новог Сада до Руме који би ишао тунелом испод Фрушке горе и даље ка Републици Српској.
– У питању је ауто-пут од стратешког значаја како за Српску, тако и за Војводину, односно Србију. Надам се да ће тај пројекат у блиској будућности почети да се реализује, што ће значајно допринијети развоју привредних, али и сваких других односа Српске и Србије – рекао је Чубриловић.


Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић нагласио је да Српска и Србија имају потребу да и даље снажно дјелују заједно и развијају сарадњу у свим областима живота, а посебно у области економије.
– Наш споразум о специјалним и паралелним везама је нама основа за рад и развој и до сада смо учинили јако много. Србија је Републици Српској најважнији спољнотрговински партнер и по вриједности промета свакако је на првом мјесту и то није случајно. Желимо да у наредном периоду својим дјеловањем кроз институције РС дамо још снажнију подршку овој врсти сарадње али и промоцији привредних потенцијала и могућности РС – рекао је Ђокић.
Он је нагласио да су овакви сусрети са привредницима прилика да препознамо простор и могућности за сарадњу нарочито у секторима пољопривреде, саобраћаја, трговине и туризма, као и у области знања.
– Данас смо овдје да вас подржимо, да охрабримо све вас који желите да радите заједно, да комуницирате, да развијете сарадњу, да чујемо ваше идеје, ваше интересе и потребе и да настојимо да то претворимо у довољно снажну законодавну форму  која ће омогућити несметан раст, рад и развој – закључио је Ђокић.

forum-2
Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић изразио је задовољство чињеницом што је након успјешно организованог прошлогодишњег форума у Бањој Луци, Агенција истрајала у намјери да форум постане традиционално мјесто пословних сусрета и сарадње.
– Централни догађај Форума су пословни сусрети предузећа и кластера из Републике Српске и Србије, али и Мађарске, Румуније, Бугарске и Словеније који се одржавају под окриљем Европске мреже предузетништва, чији је члан и Република Српска. Имамо око 220 пријављених учесника, а заказано је око 400 пословних састанака.  Заступљена су предузећа из сектора пољопривреде, металопрерађивачке индустрије, дрвне и грађевинске индустрија, текстила, ауто индустрија, информационих технологија, индустрије пластике и пластичних производа и туризма – појаснио је Ђукић.

drugi-forum-o-privrednoj-saradnji-rs-i-srbije-1
Паралелно са пословним сусретима одржаће се двије радионице. Једна је посвећена могућностима регионалне и прекограничне сарадње развојних агенција Српске и Србије,  а друга сарадњи науке и привреде у контексту јачања конкуренности предузећа кроз иновације. У оквиру форума одржане су и двије презентације: “Презентација инфраструктурног пројекта израде дионице ауто-пута Рума-Нови Сад са тунелом кроз Фрушку Гору” и “Увођење елемената дуалног система образовања и обуке у БиХ – модел “Прилика плус”“.
Сутра, другог дана форума, предвиђена је посјета привредника из Републике Српске Радној зони у Шимановцима, као и презентација предузећа СИЛБО и општине Пећинци, као примјера успјешних пракси.