Пале: Акциони план запошљавања прати потребе тржишта рада

Акциони план запошљавања за ову годину, који ће ускоро бити расписан, биће у складу са потребама тржишта, изјавио је вршилац дужности директора Завода за запошљавање Републике Српске Дамјан Шкипина.
Шкипина је навео да је прошли акциони план био расписан у августу 2О23. године и да реализација није завршена, те да из тог разлога нису журили са новим.

“Имали смо разговоре са локалним бироима, свим шефовима филијала и уважили њихове приједлоге, а у наредном периоду очекује нас разговор са социјалним партнерима са Унијом послодаваца и синдикатом”, рекао је Шкипина новинарима након састанка са министром рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијелом Егићем на Палама.

Шкипина је додао да је са Егићем разговарао о актуелном стању у Заводу, тржишту рада и акционом плану запошљавања за ову годину.

Он је истакао да Завод за запошљавање Републике Српске има добру сарадњу са ресорним министарством и Владом Републике Српске, те да је у овој направљено доста добрих потеза.

Када је ријеч о стању тржишта рада, Шкипина је навео да је на евиденцији Завода око 60.000 незапослених, међу којима је највише дипломираних економиста, правника, професора физичког васпитања и просвјетних радника, а да су најтраженија лица завршеним техничким факултетом, којих и има најмање.

“Ово су неки кумулативни показатељи јер све зависи од филијале или локалне заједнице”, истакао је Шкипина.