Пале: Подстицаји за набавку пољопривредне механизације

Начелник општине Пале Бошко Југовић потписао је јуче уговоре вриједне укупно око 60.000 КМ са 69 корисника подстицаја који су остварили право на суфинансирање набавке пољопривредне механизације и прикључака.
Југовић је рекао новинарима да су данашњим потписивањем уговора реализоване подстицајне мјере за ову годину из пољопривреде које обухватају набавку пољопривредних машина за 40 корисника, док ће 29 корисника добити пољопривредне прикључке.
“Општина финансира 50 одсто трошкова набавке тих машина и прикључака. Исплата ће бити по подношењу рачуна, односно приликом куповине корисници подносе рачун и општина на њихов рачун пребацује 50 одсто вриједности машина”, појаснио је Југовић.
Он је додао да је прошле године било 20 корисника подстицаја у укупном износу од 25.000 КМ, а ове године 69 корисника јер је локалној заједници циљ да сваке године повећава износ како би мотивисала људе да се баве пољопривредом и створе додатне приходе.
Југовић је захвалио свима који су указали повјерење општини као партнеру и изразио наду да ће машине и прикључци служити сврси.
Вршилац дужности начелника општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Игор Иконић каже да је ово друга година како реализују програм подршке пољопривредницима.
“До сада смо пружали подршку пољопривредницима додјелом пластеника, јуница, откупом млијека, а подржавали смо и пчеларе. Био сам у контакту са ових 69 људи и видио да им подстицаји много значе”, истакао је Иконић, додајући да ће наставити и наредних година да повећају буџет за подстицаје.
Он наводи да су имали критеријуме по којима су оцјењивали и правили ранг-листе за подстицаје, па се гледало да ли људи имају своје земљиште, социјални статус, те да ли имају регистровано пољопривредно газдинство.
Корисник подстицаја Славко Васић захвалио је начелнику и руководству општине Пале за разумијевање и што су процијенили потребу за оваквим подстицајем пољопривредницима.
“Нама пољопривредницима и људима који желе да одржавају своја имања како не би зарасла у коров много значи, а у општини Пале смо нашли партнера који нам је изашао у сусрет”, рекао је Васић.
Он је додао да ће набавити мотокултиватор за одржавање свог имања како би могао да оре, фреза, коси воћњак и башту одржава на најбољи могући начин.

Извор: СРНА