Петрово: Обнавља се производња кревета

Објекат бивше фабрике за производњу кревета „Napco beds“ у Петрово ускоро би могао добити нове власнике који планирају отварање своје фабрике са истим производним програмом и запошљавање око стотину радника. Ово је речено на састанку који је синоћ одржан у кабинету начелника општине Петрово Озрена Петковића са власником фирме „Kavgico“ Живинице Арсланом Кавгићем, заинтересованим за куповину бившег Напка.

„У нашој творници у Живиницама производимо гарнитуре за сједење а према уговору са нашим партнерима из Њемачке у наредној години почећемо производњу boxspring кревета. Значи, ми ћемо отворити потпуно нову фабрику а намјера нам је да она буде управо у општини Петрово, у објекту бившег “Напка”, из више разлога. Прије свега објекат задовољава све потребе за отварање погона, велика је предност близина Живиницама а посебно је важна чињеница да на овом простору имамо људе са вишегодишњим искуством“, рекао је Арслан Кавгић, нагласивши да је састанак са начелником општине и његовим сарадницима имао за циљ да се руководству општине представе планови и намјере за улагање на овом простору.

Начелник Петковић је изразио наду да ће планови бити остварени и да ће објекат бившег “Напка” чим прије добити нове власнике који ће покренути производњу.

„На састанку је истакнуто да је, поред договора са банком која продаје објекат, веома битно и обезбјеђење радне снаге. Надам се да ће бити довољан број заинтересованих радника неопходних за покретање производног процеса, а обзиром на услове који ће им бити понуђени, прије свега мислим на висину личног дохотка, вјерујем да ту неће бити проблема“, истакао је Петковић.

А када су у питању услови г-дин Кавгић је истакао да ће почетна плата са топлим оброком за раднике у шиваони бити 950,00 КМ а за тапетаре и запослене у машинском одјељењу око 1.250,00 КМ.

„Подразумијева се да ће сви радници бити осигурани, да ће се порези и доприноси плаћати на комплетан износ личних примања. Биће обезбијеђени и трошкови превоза, кориштење годишњих одмора и све друго што је закон прописао када су у питању права радника“, истакао је Кавгић.

Састанку су се придружили и водитељи производних сектора “Напка”, којима су исте позиције понуђене и у будућој фирми. С њима је договорено да остваре контакт са бишим Напковим радницима у току ове седмице, како би менаџмент фирме „Kavgico“ са свима њима одржао састанак наредног понедјељка.

„Наш план је да куповину објекта окончамо до нове године, у јануару и фебруару да извршимо санацију објекта и инсталирање машина и опреме а почетком марта да радници уђу у погон. Планирали смо мјесец дана тестне производње а да април буде мјесец у ком ћемо почети рад у пуном капацитету. Драго ми је да имамо и подршку руководства општине и надам се да ће вријеме које је пред нама бити успјешно за све нас“, поручио је Арслан Кавгић.

Извор: Општина Петрово