Планинско село усред равнице

Из инспирације једног човјека и његове носталгије за постојбином, настало је етно-село Станишићи, јединствено људско здање код Бијељине, које својом љепотом никога не оставља равнодушним.
Запослени у овом комплексу кажу како је творац свега Борис Станишић, који је дио завичаја, из којег је морао да оде због немилих догађаја деведесетих година прошлог вијека, пренио у Семберију и тако планинско село смјестио усред равнице.
Цијела прича почела је од ресторана “Коноба Станишић”, који је изграђен 2003. године, а како је одзив био добар и интересовање расло, комплекс се ширио, као и његова понуда.

etno-selo-stanisic2Данас етно-село Станишићи, осим већ поменутог ресторана, има и хотеле “Пирг” и “Рас”, ресторан “Еллас” са дјечјом играоницом, свечане салоне “Москва”, “Волга” и “Санкт Петебург”, крчму “Васојевић”, туристички возић, фудбалске терене и бројне друге садржаје.
– Од свог оснивања до данас наше привредно друштво послује с позитивним финансијским резултатом. Они су из године у годину све бољи, што је један од мотива за даље инвестирање. Мисија нам је развој туризма и стварање туристичке дестинације најатрактивније у Бијељини, региону, па и шире – поручују из овог комплекса.
У селу се данас издвајају двије цјелине. Једна приказује свјетовни живот и изграђена је од дрвета. Чине је дрвене куће брвнаре с покућством које им је вијековима припадало. Куће повезују поплочане камене стазе, а у центру села су два језера. Друга цјелина је духовног карактера и представљена је средњовјековном архитектуром грађеном у камену, која је у ствари скуп реплика историјског и религијског значаја.
Иначе, у овој правој малој бајци посао је понашло око 100 радника, док се у сезони као испомоћ ангажује додатних 50. С обзиром на то да расте и понуда, сигурно ће бити и новог запошљавања, поручују из етно-села.

etno-selo-stanisic4Како су нам потврдили, највећи проблем с којим се суочавају кроз пословање је непостојање адекватног кадра на тржишту рада. Ту, прије свега, мисле на куваре, конобаре и рецепционере.
Проблем имају и са законима, који нису усклађени с потребама угоститељства.
– Држава би нам могла помоћи у области образовања кроз производњу стручних профила, али и кроз смањење доприноса и пореза који нам оптерећују пословање – кажу у селу.
Када су планови за будућност у питању, они се углавном односе на проширење понуде и повећање заинтересованости код гостију да посјећују ову дестинацију у вријеме зиме, касног прољећа и касне јесени.
С тим у вези у току је нова инвестиција, градња спа & wеллнесс центра, чији се завршетак очекује у мају 2017. године.
Етно-село Станишићи налази се на излазу из Бијељине, на трећем километру према Павловића мосту.

 

ПРОФИЛ
Назив: Етно-село Станишићи
Сједиште: Бијељина
Основано: 2003.
Дјелатност: Туризам и угоститељство
Број запослених: 100 (у сезони од 120 до 150)
Контакт: www.етносело.цом, 065/513-738

 

О пројекту 50+ 50

Пројекат 50+ покренули су “Независне новине” и Привредна комора Републике Српске, а у оквиру пројекта промоције домаће производње “Наше је боље”.
Он ће трајати током 2017. године, а планирано је континуирано представљање успјешних приватних предузећа, која послују у нашој земљи, а запошљавају 50 и више радника.
Циљ пројекта је представити што више позитивних примјера приватног предузетништва, како бисмо подстакли инвестиције и развојне програме и како би јавност била упозната с пословним могућностима, производним асортиманом или услугама које пружају домаће компаније.
Пројекат се реализује уз подршку и помоћ Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа РС и Министарства индустрије, енергетике и рударства РС.

извор: Независне новине