Приједор: Почела Друга инвестициона конференција “Инвест Српска 2022”

Друга инвестициона конференција “Инвест Српска 2022” у организацији Инвестиционо-развојне банке Републике Српске у сарадњи са Владом Српске, почела је јуче у Приједору.

Овом догађају присуствовали су предсједник Владе Српске Радован Вишковић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, затим министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић, министар финансија Зора Видовић и министар трговине и туризма Сузана Гашић, као и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић.

Конференција је окупила око 200 учесника из више земаља.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор пожелио је добродошлицу гостима и учесницима конференције, а ИРБ-у се захвалио на организовању овог догађаја управо у граду на Сани.

“Ми као локална заједница у протекле двије године радили смо на побољшању услова за привреду, на инфраструктури и на индустријским зонама, гдје смо једну попунили у цјелости, а започели нову. То је пут којим желимо да идемо, отворени смо према страним и домаћим инвеститорима”, истакао је Јавор.

Он је нагласио да су и започети радови на ауто-путу Приједор-Бањалука такође добра вијест за инвеститоре као и за привреднике који већ послују у овој регији.

Конференција “Инвест Српска 2022” окупила је око 200 учесника, те гостију из Русије, Аустрије, Грчке, Словеније, Србије и других земаља који ће о актуелним економским изазовима разговарати кроз седам панела данас и сутра у хотелу “Приједор”.

Друга инвестициона конференција “Инвест Српска 2022” круна је активности које је Инвестиционо-развојна банка Републике Српске водила у протекле двије године, а у складу са закључицима са прве овакве конференције, изјавио је вршилац дужности директора ове институције Дражен Врховац.

Он је подсјетио да је три задатка имала ИРБ након те прве конференције и да је сва три задатка у цјелости испунила.

“Креирали смо инвестиционе профиле свих општина и градова у Српској, као и Републике Српске, кренули у промотивну кампању у земљама које смо одредили према спољнотрговинској размјени и повезали смо привреднике јер у којој год земљи је ИРБ се представљала, представници тих земаља дошли су у узвратну посјету”, рекао је Врховац у уводоном обраћању на Другој инвестиционој конференцији “Инвест Српска 2022” .

Он је навео да је остварен контакт са више од 30 привредника из Руске Федерације и да се очекују резултати будући да је Руска Федерација потенцијал повезивања, поготово у посљедњих неколико мјесеци због дешавања у Украјини.

“Вјерујем да наши привредници неће пропустити шансу”, поручио је Врховац и најавио да ће сутра око 17.00 часова јавности бити презентовани закључци са ове конференције.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да у БиХ мора бити превазиђена ситуација блокирања инвестиционих пројеката због политичког ината.

Тегелтија је нагласио да Република Српска није никада блокирала ниједан инвестициони процес некоме у БиХ, те да је Српска стабилна, има стабилан и политички и економски систем, и добро је мјесто за инвестирање.

Он је рекао да инвестирати значи усудити се, донијети одлуку и из зоне комфора ући у ризик с очекивањем да ћете направити добро за себе, своје раднике и пословање.

“Очекујем да ће овај скуп помоћи инвеститорима да донесу одлуке”, рекао је Тегелтија у уводном обраћању на Другој инвестиционој конференцији Републике Српске “Инвест Српска 2022”.

Он је оцијенио да се ни БиХ ни Српска не могу похвалити нити поредити с регионом када је ријеч о директним страним инвестицијама, за шта су кључна два проблема политичка ситуација и правна несигурност.

Тегелтија је рекао да нико од присутних не може утицати на перцепцију, посебно од почетка године откад се свјесно прави прича да “готово почиње рат” и гдје велика европска земља шаље војнике у БиХ, а не инвеститоре.

“Морамо превазићи ситуацију блокирања пројеката у БиХ, а свједоци смо да се добри економски пројекти блокирају из политичког ината. Вјерујем да ће то вријеме бити иза нас и вјерујем да ће стање у Европи након украјинске кризе освијестити људе”, поручио је Тегелтија.

Он је рекао да ће тражити деблокаду свих инвестиционих процеса.

Тегелтија је додао да Српска има и мјесто и пријатеље у иницијативи “Отворени Балкан”, иако не институционално, истичући да је у плану и слична активност инвестиционог оквира “Отворени Балкан”.

Извор: Град Приједор