Покренули производњу новог електронског бројила

Challenge фонд подржао је грантом и покретање производње новог електронског бројила за управљање потрошњом електричне енергије бањалучке компаније “Микроелектроника”. Укупна вриједност пројекта којим је суфинансирана производња и набавка алата за бризгање пластичних позиција за кућишта нове генерације монофазног бројила, износила је 80.454,94 ЕУР, од чега је сопствено улагање 50.454,94 ЕУР (62,71%), док је остатак од 30.000 ЕУР (37,29%) финансиран од стране C2C фонда.

“Због техничког и функционалног унапређења производа, “Микроелектроника” постаје значајно конкурентнија на међународним тендерима и новим тржиштима на којима планира започети пласман својих производа и рјешења за управљање потрошњом електричне енергије. Нова генерација производа омогућава и додатну флексибилност и прилагодљивост специфичним техничким и функционалним захтјевима крајњих корисника, односно електродистрибутивних предузећа, како на домаћем, тако и на иностраним тржиштима, а управо то представља нашу најзначајнију конкурентску предност, каже Горан Праштало, директор административног сектора компаније.

Реализацијом овог пројекта и повећањем обима пословања “Микроелектроника” је запослила нових 15 радника. Истовремено, повећан је и обим пословања домаћих компанија, јер су алате произвела домаћа предузећа, а дугорочну сарадњу са “Микроелектроником” обезбиједиле су и домаће фирме које се баве бризгањем пластике.

“Пласманом сопствених система за управљање потрошњом електричне енергије, “Микроелектроника” директно помаже електродистрибутивним предузећима да ефикасније управљају потрошњом електричне енергије, те да смање губитке што директно повећава и енергетску ефикасност у сегменту дистрибуције електричне енергије”, истиче Праштало.

Захвални су Challenge to Change пројекту на подршци иновативним производним компанијама које су извозно оријентисане јер такве компаније  представљају најважнији дио привреде сваке државе.

“Микроелектроника” а.д. Бања Лука основана је 1975. као дио компаније “Руди Чајавец”, некадашњег гиганта електронске индустрије у бившој СФРЈ, а од 2001. послује као самостално акционарско друштво.

Основна дјелатност је развој и производња електронских бројила за мјерење потрошње електричне енергије, као и система за управљање потрошњом електричне енергије са свим видовима даљинске комуникације.

Други производни програм везан је за развој и производњу фискалних система. Све своје производе и рјешења производе у складу са највишим свјетским стандардима. Извозно су оријентисана компанија која 50% прихода остварује од извоза. Тренутно послују на тржиштима БиХ, Србије и Словачке, а стратешки план је излазак на тржиште ЕУ, Русије, Блиског Истока и Африке.

Тренутно запошљавају 75 сталних радника у матичној компанији у Бањој Луци, док је у кћерки фирми Сител д.о.о. у Београду и Новом Саду запослено још 14 радника.

Захваљујући средствима Шведске агенције за међународни развој и сарадњу  Сида/Амбасаде Шведске у Босни и Херцеговини успостављен је Challenge to Change, C2C, програм. Пројекат проводе Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА и Развојна агенција Републике Српске-РАРС. Партнер у пројекту је и Регион Остерготланд, Источна Шведска. Главни циљ пројекта је јачање привредног развоја у БиХ, као и сарадње Шведске и БиХ.

mikroelektronika-2 mikroelektronika-4