POWERYOU – алат који води старије од 50 година у узбудљиву авантуру дигиталног свијета

Пројекат „Изградња дигиталних предузетничких капацитета код старијих особа кроз иновативне тренинг системе“ – eDigiStars, суфинансиран из средстава ЕУ у оквиру Дунавског транснационалног програма, окупља партнере из 8 земаља који ће ојачати дигиталне вјештине код особа старијих од 50 година. Пројекат има за циљ развој одрживих екосистема који успјешно претвара старије раднике у дигиталне предузетнике, помажући им да стекну жељене вјештине, али и предузећима да остану конкурентна.

Пројекат обухвата 19 партнера у 8 подунавских земаља – Аустрији, Босни и Херцеговини/Републици Српској, Бугарској, Чешкој, Мађарској, Румунији, Словенији иУкрајини.

eDigiStars се темељи на професионалној сарадњи – развојних агенција, организација за стручно оспособљавање и обуку одраслих, завода за запошљавање, невладиних организација, локалних самоуправа, привредних комора, организација за привредни и економски развој и угрожених циљних група које раде заједно како би осигурали успјех.

Важан дио пројекта представља развој три алата, који ће играти кључну улогу у процесу креирања нових прилика за самозапошљавање старијих у дигиталној области.

Први алат POWERYOU оснажиће старије особе за дигитално самозапошљавање, други CAMPUS, ће прилагодити релевантне курсеве за старије њиховим специфичним потребама, док ће LABEL алат  сертификовати оне старијe особе које покажу очекивани ниво дигиталних вјештина. Током посебних састанака и радионица, који су се одржавали онлајн, због пандемије узроковане вирусом корона, пројектни партнери су дискутовали о развоју алата, користећи различите методе за интерактивни рад у групама.

У развоју POWERYOU алата, пројектни партнери су прво покушали да уоквире карактеристике радне снаге старије од 50 година – која се обично тешко носи са новим технологијама, те често остаје у неповољном положају због могућности дигиталног свијета. Почели су да раде прије дигиталног доба и имају различите потребе у погледу усвајања технологије, што програмерима отежава да их разумију. Стопа запослености старијих радника (55-64 године) у ЕУ-27 тренутно износи 60%. Због тога су хитно потребне боље и дуже радне каријере за особе старије од 50 година.

Са POWERYOU алатом дефинисане су области у које се они могу најлакше уклопити – дигитални маркетинг, креирање онлајн садржаја, онлајн трговина, анализа и истраживање, веб и графички дизајн, 3Д штампање, специјалиста за рачунарску подршку, администратор базе података, рачунарски техничари, системски администратор, специјалиста за ИТ сигурност и многе друге области.

Алат такође садржи развијене образовне програме за старије од 50 година. Пројектни партнери су разговарали са представницима старијих и представили њихове успјешне приче из различитих партнерских земаља и идентификовали начин за мотивисање људи старијих од 50 година како би се придружили пројекту, као и алате и приступе процедуре за избор и изградњу дигиталне каријере. POWERYOU алат укључује и Икигаи приступ помагању старијима да разумију своје потребе, потенцијал и мотивацију за личне и професионалне промјене, интервјуе, прикупљање препорука, упитник за самопроцјену дигиталне писмености, процјену брзине учења старијих и тестирање онога што је научено.

Пројектни тим има један заједнички циљ, а то је подржати људе старије од 50 година да остану активни и осигурати да друштво Дунавске макрорегије има користи од њихове снаге и талента.