Бања Лука: Представљен Програм подршке предузетницима са потешкоћама у пословању

Програм подршке предузетницима са потешкоћама у пословању, који се проводи се у оквиру пројекта „Прихватање неуспјеха да би се олакшало пружање „друге шансе” предузетницима у Дунавској регији” – DanubeChance2.0, представљен је јуче на конференцији за медије коју је организовала Развојна агенција Републике Српске.

Циљ програма је пружање подршке предузетницима у превенцији кризе, стварању могућности поновног покретања пословне активности, информисању о алтернативним изворима финансирања и промоција предузетништва друге шансе.

Руководилац Одјељења за стратешко планирање развоја малих и средњих предузећа и предузетништва у Развојној агенцији Републике Српске Марица Берић рекла је да је у оквиру пројекта развијен посебан програм подршке предузетницима са потешкоћама у пословању у чијем је креирању учествовало свих 17 партнерских организација и институција из 11 земаља Дунавске регије.

“На овај начин желимо да поручимо да смо развили потпуно нови програм који привредницима може помоћи да поново покрену пословну активност, да преброде тешкоће у пословању, али и да упознамо почетнике у послу са проблемима који их могу задесити”, истакла је Берићева.

Према њениm ријечима, предузетници у Српској су имали могућност да се укључе у овај програм и да од фебруара до јуна прођу кроз различите едукације и добију бесплатну савјетодавну подршку ментора Развојнe агенцијe Републике Српске.

“У оквиру програма било је укључено 28 предузетника из разних дијелова Српске, а због пандемије вируса корона учествовали су и у онлајн обукама, и програм није био прекидан. Предузетници су били заинтересовани за припрему пословних планова, савјетодсвну подршку о проналаску нових извора финансирања, начинима изласка на тржиште и проналсаку нових купаца, онлајн продаји, као и дигиталном маркетингу”, истакла је Берићева.

Начелник Одјељења за развој малих и средњих предузећа и предузетништва у Министарству привреде и предузетништва Републике Српске Милка Латинчић навела је да је ово министарство придружени партнер у пројекту заједно са Развојном агенцијом Републике Српске, изразивши наду да ће он још више заживјети.

Према њеним ријечима, добро је да привредници, који имају проблеме у пословању знају да је ово права адреса и да ће добити подршку.

“На овим модулима смо добили европска искуства у вези са пројектима који се тичу раног упозорења, гдје се предузетницима који имају проблеме, саагледају њихови пословни резултати и нуди им се подршка и нова прилика”, рекла је Латинчићева и додала да ће ово министарство у новом стратешком документу на којем ради заједно са Развојном агенцијом Републике Српске и другим партнерима имати посебан програм за предузетнике друге шансе.

Предузетник Драган Зељковић, који се бави графичким дизајном, рекао је да му је као почетнику у бизнису овај програм много помогао, додавши да ће му ова искуства помоћи и у даљем развоју сопственог бизниса.

Пројекат DanubeChance2.0 суфинансира Европска унија из фондова ERFD, IPA и ENI у оквиру Дунавског транснационалног програма. У пројекту учествује Развојна агенција Републике Српске, као један од 17 партнера из 11 земаља дунавске регије, и једини партнер из БиХ и Министарство
привреде и предузетништва као придружене партнер.