Приједор: „Cromex“ шири производњу

Током пандемије која је снажно погодила економију БиХ и цијелог свијета, приједорска компанија Цромеx не само да је успјела одржати пословање него и додатно ојачати капацитете.

– Запослили смо дванаест нових радника. Проширили смо капацитете и набавили нове машине. Наша понуда богатија је за услугу машинске обраде – кажу за БизнисИнфо из компаније специјализоване за производњу и обраду метала која тренутно запошљава 81 радника.

Највише раде за купце са подручја Европске уније у разним браншама – металне конструкције, грађевинарство, прехрамбена индустрија, аутомотиве индустрија…

– Набавили смо и машину TruMatic6000L. То је свестрана машина са могућношћу истовременог ласерског резања и штанцања, односно савијања. Максимална дебљина плочевине је 3 мм. Радна површина саме машине је 1550×3050 мм, како за операције ласерског резања, тако и за операције штанцања. Радна површина комбинованих операција је 2500×1550 мм, а максимална тежина радног дијела износи 230 кг. Садржи 22 алата који су у могућности се мијењати чак 3 пута у секунди, а алати могу савијати, резати, калупити, означавати и пробијати радни дио.

Cromex је прије неколико година изазвао велики интерес јавности због производње електричног мопеда. Мопед се углавном продаје у БиХ јер је пандемија засад закочила даље инвестирање. Још један иновативни производ компаније је антивандал тоалет. Иако је интерес купаца велики, пандемија и тешка финансијска ситуација замрзле су продају.

– Његов квалитет су препознале многе општине и туристичке локације, но међутим, у њиховим буџетима тренутно постоје битније ставке и ми то у потпуности разумијемо – казали су у Cromexu.

Ипак, пословање се полако опоравља.

– Сада се лагано враћамо на ниво из 2019. године која је за нас била изузетно добра. Засигурно ће бити тешко и у идућој години. Међутим, јако је пуно упита и понуда за сарадњу, поготово од иностраних клијената. Пажљиво им приступамо с циљем што боље анализе и планирања будућих активности – кажу у компанији која има развијену сарадњу с бројним страним фирмама, а за то је, додају, заслужан квалитет, поштовање термина, технолошке могућности, људски ресурси.

 

Радом до успјеха

Иначе, Cromex је настао прије 17 година када се власник компаније вратио из Швицарске и инвестирао у родном мјесту. У компанији кажу како је његов мотив био “босански инат” али и да својим радом покаже да се може и овдје успјети.

– Одлучност, знање, упорност, здрава радна средина, квалитетан кадар, то је оно што је потребно за успјех – кажу у Cromexu.

У приједорској компанији имају у плану и нове пројекте на којима већ раде, а који ће засигурно довести и до нових запошљавања и повећања промета и извоза.

Извор: ba.ekapija.com