Приједор: Отворен нови погон предузећа “Edna metalworking”

У Индустријској зони Целпак у Приједору отворен је нови погон предузећа за машинску обраду метала “Edna metaloworking” које запошљава 26 радника.

Технички директор фирме “Edna metaloworking” Миленко Кондић истакао је да је прије четири године покренута производња у приједорском пословном инкубатору.

– Настали смо у инкубатору у Великом Паланчишту када смо имали три радника у производњи и за посљедње четири године доспјели смо овдје у сопствени производни погон од 1.000 квадрата – рекао је Кондић.

Он је додао да ово предузеће производи пумпне подстанице за централно гријање те израђују челичне носиве конструкције за роботско лакирање и фарбање у аутоиндустрији. Њихови производи су највећим дијелом за европско тржиште, док их врло мало остаје на домаћем тржишту.

Кондић тврди да су у инкубатору били повољни услови за привреднике који су заједно са подршком локалне управе омогућили развој овог предузећа.

– Тренутно запошљавамо 26 радника у производњи, а до краја године очекујемо проширење производних погона и да се устабили постојећи производ на којем тренутно радимо, те да запослимо још између пет и десет радника – рекао је он.

Кондић је додао и да би ово металско предузеће запослило још више радника да се није појавила епидемија корона вируса.

– Кроз неколико наредних година требало би да израдимо додатних 600 квадрата производног погона који је планиран у другој фази пројекта и запослимо сигурно још 10 или 15 радника – најављује Кондић.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић је рекао да је градска управа овој фирми, између осталог, додијелила веома повољно земљиште у Целпаку те помогла у обезбјеђивању неопходне документације.

Ђаковић је истакао да су у “Edna metaloworkingu” савремени услови за рад јер је ријешен одвод непријатних мириса који настају у производњи као резултат процес обраде метала.

Он је навео да је у Целпаку изграђено неколико трафо станица за електрично напајање предузећа која отварају погоне у овој индустријској зони.

У току преговори за шест нових предузећа

Ђаковић је најавио отварање још неколико погона у Целпаку.

– “Колектор” је почео пробни рад и до краја године ће званично бити пуштен у рад и то је њихова прва од четири хале које ће се градити на подручју ове индустријске зоне. “Raundliner” је њемачка фирма која производи вреће и када смо је отворили почетком мјесеца запошљавала је 14 радника, а већ сада има 21 радника који раде у двије смјене. Поред овог предузећа је хала још једног предузећа, Будо импекс, чија градња се завршава. Потребно је да се заврши објекат фирме Раки на улазу у зону, а до краја године отворићемо фабрику “Битрес” из породице “Calzedonia” која ради у Брезичанима у хали коју је купила од тржног центра. И то ће бити комплетан систем пуштања у рад свих производних погона који су почели да се граде прошле године – рекао је градоначеник Приједора.

Он је рекао да су у завршној фази преговори за додјелу земљишта за још шест предузећа која ће почети да раде у индустријској зони Целпак.

– Тако ћемо попунити индустријску зону Целпак и селити у развој других планираних индустрјских зона. У Приједору је тренутно 16 страних инвеститора који су покренули производњу послије рата и имамо три домаћа инвеститора – рекао је он.

Ђаковић каже да се процјењује да ће у побројаним просторима Индустрјске зоне Целпак радити око 300 радника, док ће их у наредном периоду заједно са погонима у Колектору и текстилном предузећу Битрес бити око 1.000.

Извор: ba.ekapija.com