Приједор: Ускоро изградња инфраструктуре у новој индустријској зони

Градска управа у Приједору најавила је почетак изградње инфраструктуре у новој индустријској зони која ће бити поред Аеродрома.
Планирају да уложе 1,4 мил КМ за уређење инфраструктуре за првог инвеститора из Италије са којим је уговор већ потписан. Он би требало да запосли око 300 радника који ће производити вагоне.

Вршилац дужности начелника Одјељења за привреду и предузетништво Раде Росић истиче да су у Градској управи препознали значај индустријских зона и да их планирају још.

– С обзиром да је почела изградња новог аутопута Приједор-Бањалука, планирамо на земљишту које треба да буде у власништву РС, на самом почетку или на крају код петље аутопута, да изградимо једну већу индустријску зону и разматрамо могућност, ево студија оправданости ће показати да ту можда треба да покренемо слободну зону која има сет својих олакшица, међу којим су цариснки терминал и неплаћање ПДВ-а – рекао је Росић.

У индустријској зони Целпак, коју Приједор тренутно једино и има, производне погоне има шест инвеститора који запошљавају око 300 радника. Ту су смјештена три домаћа и исто толико инвеститора са страним капиталом.
Међу њима је и њемачка фирма која производи пластичне и алуминијумске вреће за индустријску употребу. Изградили су двије производне хале и запослили нове раднике.
Директор ове фирме Осман Џамастагић каже да су постали и власници земљишта на којем је погон.

– Дошли смо до закључка да је овдје добро и погодно тло, да је овдје добро инвестирати и градити. Направила се хала, кренули смо са производњом од осам радника да би достигли 120 радника што значи да смно постигли пун погодак – каже он.
У Агенцији за економски развој града Приједора, ПРЕДА-ПД наводе да су кроз свој Инфо центар за инвеститоре на услузи свима који су заинтересовани за индустријске зоне. Координатор овог Инфо центар Бојан Јојић каже да помажу инвеститорима од саме идеје до реализације пројекта.
– Овај локалитет Целпак је уназад четири пет година био потпуно неуређен, девастиран, није имао никакву функцију, а сада имамо шест фирми које овдје раде и имамо још три фирме које су у процесу потписивања уговора за куповину земљишта на овом локалитету. Све три су локалне и још имамо двије фирме које су у фази преговора – каже Јојић.
Он додаје да је највећи проблем инвеститора недостатак радне снаге и да се тај проблем мора рјешавати.
Градска управа обезбјеђује инфраструктуру, односно воду, струју и путеве за инвеститоре у индустријским зонама. Након што инвеститори испуне услове из уговора који се односе на изградњу производног погона и броја радника које ће запослити, постају власници земљишта у индустријској зони. Ово земљише кошта од једне до 12 КМ зависно од износа инвестиције и дјелатности инвеститора.
Из Градске управе подсјећају да је Влада РС обезбиједила 840.000 КМ за изградњу саобраћајнице Ц106 у Целпаку као и нове саобраћајнице која ће бити излаз за инвеститоре до пута поред Милошевице. Земљиште Целпака заједно са управном зградом у стечају је купила Влада РС и преписала власништво на Град Приједор.

Извор