Прњавор: Фармери праве мљекару

Фармери у Српској, који се баве производњом млијека, у Прњавору ће градити своју мљекару, сазнаје портал Capital.

У њој ће се правити висококвалитетни производи, попут сирева којих нема на домаћем тржишту и који се углавном увозе.

Пројектом се управља из Бањалуке гдје је 16 произвођача уз Удружење мљекара Републике Српске основало предузеће Наша мљекара. Прикупили су преко 133.000 КМ оснивачког капитала, а сувласништво је подијељено у процентима од 7,51 до 12,77 одсто.

Општина Прњавор дала је зелено свјетло за ову идеју и обећала земљиште у индустријској зони. Очекује се да се у изградњу крене на прољеће наредне године.

– Фокусираћемо се на оно што недостаје на тржишту. Није нам циљ производња UHT млијека којег има на тржишту, тако да нећемо бити конкуренција домаћим прерађивачима који имају нижи степен обраде – казао је за Capital директор новооснованог предузећа Миљан Ербез.

Каже да је циљ кренути са прерадом од пет до 10.000 литара на дневном нивоу, а касније је повећавати.
Додаје да ће почетна инвестиција коштати 1,4 мил КМ.

– Са развојем тржишта повећавали би и производњу. Имамо добру локацију, близу аутопута, близу Бањалуке и других већих градова, што би била наша предност. Производња ће бити еколошки оријентисана и максимално ћемо избјегавати пластику – појашњава Ербез.

Он сматра да нова фабрика неће направити поремећај на тржишту сировог млијека, а чија је производња у паду.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача – мљекара РС Владимир Усорац каже да је идеја постојала годинама уназад.

– Када је Бањалучка мљекара разваљивана, ја сам од актуелне власти тражио да нам је препишу заједно са дуговима, а да касније, када је подигнемо на ноге, постанемо акционари. Три пута смо до сада покушали да направимо своју мљекару и сваки пут је то разваљено разним смицалицама, надам се да овај пут то неће бити случај – рекао је он.

Тврди да избор није пао на Прњавор због њега, него због доброг географског положаја.

– Бићемо на ракрсници путева гдје нећемо сметати никоме. Чекамо да добијемо плац да кренемо у пројектовање и изгадњу објекта чија би вриједност у коначници била око 5 мил КМ – закључио је он.

Како Capital подсјећа, БиХ је од јануара до августа ове године увезла 33.000 тона млијека и млијечних производа вриједних 144,5  милиона КМ, највише из Њемачке.

Извор: ba.ekapija.com