Рециклажом до новог производа

Реализацијом пројекта који је подржао C2C фонд, предузеће „Оморика-рециклажа“ д.о.о. сада може прерадити веће количине рециклираног отпада што значајно утиче на смањење загађења, односно смањење количине П.Е.Т. и пластичног отпада, а истовремено се ствара нова вриједност, односно нови производ.

Захваљујући овој инвестицији чија је укупна вриједност 200.000 евра, а одобрени грант из C2C фонда максималних 30.000 евра, предузеће је проширило производни програм, повећало обим производње, смањило трошкове, повећало профит и запослило два нова радника, а индиректно, кроз вриједносне ланце, обезбијеђен је посао за још 40 радника.

„Реализацијом овог пројекта утицали смо на смањење загађења животне средине пластичним отпадом, стварања депонија и деградацију земљишта, али и развијање свијести код људи да отпад није смеће и да се може поново искористити. Други важан ефекат је што ми откупљујемо отпад и од физичких лица са простора цијеле Босне и Херцеговине што им даје могућност за додатну зараду, а то је посебно важно сиромашним категоријама становништва“, кажу у овој компанији.

Иновативним начином производње, уз набавку савремене опреме, омогућена је производња фолије за израду P.E.T. и пластичне амбалаже за паковање прехрамбених производа. Нови производи су сачињени од комбинације рециклираног и нерециклираног материјала како би се задовољили стандарди за паковање прехрамбених производа.

„Јединственост нових производа огледа се управо у процесу производње. Наиме, фолија која се користи за израду амбалаже за паковање прехрамбених производа углавном се производи од нерециклираног материјала. Стандарди дозвољавају комбинацију, али на начин да спољни дио који је у додиру са прехрамбеним производима буде од нерециклираног материјала, а у средишњем дијелу може да се користи и рециклирани. На овај начин квалитет производа остаје на високом нивоу“, појашњавају из „Оморика-рециклаже“.

На крају истичу да велике, иновативне пројекте није могуће реализовати без додатних новчаних средстава због чега је подршка Challenge фонда изузетно значајна.

„Оморика-рециклажа“ са успјехом послује од 2007. године. Огромне количине амбалажног отпада од пластике и P.E.T. које рециклирају скупљају од физичких лица, школа, установа, комуналних предузећа и сакупљача отпадних амбалажа. Располажу најсавременијом опремом за рециклажу. Предузеће тренутно запошљава 51 радника. Производи се продају како на домаћем, тако и на иностраним тржиштима и то тржиштима Србије, Словеније, Мађарске, Италије, Хрватске и Швајцарске.

Захваљујући средствима Шведске агенције за међународни развој и сарадњу – Сида/Амбасаде Шведске у Босни и Херцеговини успостављен је Challenge to Change, C2C, програмПројекат проводе Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА и Развојна агенција Републике Српске-РАРС. Партнер у пројекту је и Регион Остерготланд, Источна Шведска. Главни циљ пројекта је јачање привредног развоја у БиХ, као и сарадње Шведске и БиХ.

omorika-reciklaza-2 omorika-reciklaza-5